Čimelice a Václav Koranda

Čimelická výstava se koná jednou za dva roky a vyznačuje se tím, že je tam velmi rozsáhlá výstava květin i kaktusů. A tak jednou před léty Václav Koranda mě začal ohýbat, abych tam taky jel. Bylo to zrovna po krutých povodních, které se tu velice podepsaly na ma­jetku, ale především na přírodě. Po chvíli přemlouvání jsem souhlasil, že s ním pojedu a bylo ujednáno přesné datum a čas.

Nedopatřením jsem jel, jak jsem zvyklý, směrem na Písek přes Blatnou, aniž jsem si uvědo­mil, že právě díky povodním bylo několik mostů strženo a tak jsme se potloukali po místních objížďkách. Když jsme konečně dorazili do Čimelic, tak jsme zjistili, že zaparkování auta nebude vůbec jednoduchá záležitost a tak jsme jej museli nechat na náměstí.

Výstava svojí roz­lohou, ale i pestrostí sortimentu stála za zhlédnutí. Akorát kaktusy byly spíše směřovány pro začátečníky, ale bylo zde několik zajímavých Euforbií. Potkali jsme se zde s přáteli Slabou a Jaroušem Součkem, což nás potěšilo. Pěstitelé zde měli vystaveny novinky v Jiřinách, původem většinou z Ameriky, které měly obdivuhodné barvy, jejich průměr byl ve většině případů kolem 50 cm. Zatím jsem se s něčím podobným nesetkal.

Dále nás oslovila dvě nádherně urostlá děvčátka, která nám nabízela téměř všelék ve formě Pangaminu ve třech provedeních. Dávaly nám ochutnat a vskutku to nebylo špatné, a jak mě přemlouvaly, vždy se krásně předklonily, a protože byly spoře oděny, tak se jim neobyčejně zvýraz­nila krása jejich nádherně plných prsou a člověk neodolal a jejich produkty koupil. Až doma jsem zjistil, že to co nám dávaly ochutnávat s tím, co jsme si dovezli domů, nemá nic společného. Tam byly zcela zjevně pivovarské kvasnice, které při otevření normálně páchnou a to, co nám dávaly na ochutnání, příjemně vonělo. A tak chci konstatovat, že to, co na pohled vypadá krásně, se může doma změnit úplně jinak. Ale letos už máme opět naplánovanou cestu.

PS: Po tom Pangaminu se skutečně člověk cítí velice svěží, neuvědomuje si léta, takže toho nelituji, že jsem si jej nakoupil a jsem rozhodnut si jej koupit letos opět.

   
Copyright © 2024 Klub kaktusářů Plzeň. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.