LOBIVIA LATERITIA /Gürke/ Br. a R., Cactaceae 1922/56
- Echinopsis lateritia Gürke, MfK 1907/151
- Lobivia cintiensis Card., Cactus 1959/179
- var. elongata Ritt., Taxon 1963/124
- Lobivia scopulina Backbg., Cactaceae 1962/3735
- Lobivia camataquiensis Card., Cactus 1963/90
- Lobivia imporana Ritt. nom. nud.
- Hymenorebutia cintiensis Ritt., Kakteen 1980/583
Polní čísla:
KK 1350- Villazon, Bolivia, 3000m
KK 1351- Las Carreras, Bolivia, 2500m
KK 588 - Lobivia lateritia fma., El Puente, Bolivia, 2800m, Pyrrhocactus sp. in 1977 list
KK 590 - Lobivia lateritia fma., Carrizal, Bolivia, 2800m, Pyrrhocactus sp. in 1977 list
KK 638 - Lobivia lateritia fma., Camargo, Bolivia, 2800m, Pyrrhocactus sp. 3000m in 1977 list
KK 836 - Lobivia lateritia fma., Tupiza to El Puente, Bolivia, 2900m, Pyrrhocactus sp. 2800m in 1977 list
KK 2167 - Lobivia cintiensis, Camargo, Sud Cinti, Bolivia, 2200m
KK 644 - Lobivia cintiensis, Impora, Bolivia, 3000m
KK 695 - Lobivia cintiensis, Villa Abecia, Bolivia, 2800m L 417 - Impora, Nor Cinti, Chuquisaca, Bolivia, 2800-2900m
L 419 - Carreras, Sud Cinti, Chuquisaca, Bolivia, 2700-2900m
L 905 - Cotagaita, Nor Chichas, Potosi, Bolivia, 2600-3200m
L 907 - Tupiza, Sud Chichas, Potosi, Bolivia, 2500-2600m
L 910 - Puente, Sud Cinti, Chuquisaca, Bolivia, 2500m
L 992 - Vilcaya, Saavedra, Potosi, Bolivia, 2800m
RH 184 - El Puente, Chquisaca, Bolivia, 3550m
RH 889 - San Pedro, Chquisaca, Bolivia, 2450m
WR 490 - Lobivia lateritia v. camataquiensis, Camargo to Culpina, Chuquisaca, Bolivia
WR 500a - Lobivia lateritia v. winkleriana, Tarija (dnes řazena k L. pugionacantha)
WR 78 - Camargo to Culpina, Chuquisaca, Bolivia
WR 905 - Lobivia lateritia v. micrantha, Tacomayo
WR 934 - Paicho
WR 935 - El Puente
WR 935a - Tojo
FR 381 - Lobivia cintiensis fma. elongata, South of Villa Abecia, Chuquisaca, Bolivia
FR 810 - Lobivia cintiensis fma. elongata, Torata, Potosí, Bolivia
FR 82 - Lobivia cintiensis fma. elongata, El Puente South few km, Tarija, Bolivia
FR 82a - Lobivia cintiensis, Carrizal, Tarija, Bolivia
FR 82b - Lobivia cintiensis fma. elongata, La Torre, Chuquisaca, Bolivia
FR 82c - Lobivia cintiensis, Puente San Pedro, Chuquisaca, Bolivia
FR 82d - Lobivia cintiensis, 10km South of Villa Abecia, Chuquisaca, Bolivia
KR 313 - Lobivia cintiensis, Camargo, Chuquisaca, Bolivia
KR 319 - Lobivia cintiensis fma. elongata, El Puente, Tarija, Bolivia
RBC 77 - Lobivia cintiensis, Puente San Pedro, Nor Cinti, Chuquisaca, Bolivia, 3800m
Foto z nalezišť Ladislav Fischer:
Popis: Jednotlivá, kulatá až válcovitá, až 50 cm vysoká a 10 cm silná, šedozelená, žeber cca 20, rozdělených na 1 cm dlouhé hrboly, trnů 15 - 17, jehlovité a poněkud zahnuté k tělu, 15 mm dlouhé, středové trny 2 - 3, nahoru ohnuté, až 30 mm dlouhé. Květy trychtýřovité, 5 cm dlouhé, rumělkově červené, s červenými tyčinkami. Plod kulatý, 1 cm dlouhý, vysychavý, semeno kulaté, důlkované se skoro okrouhlým hilem. Domovina: Bolívie, u Impora.
Citace W. Rausch – Lobivia 85: Když jsem v r. 1963 poprvé navštívil prof. Cardenase v Cochabambě a zeptal jsem se ho, trochu vychloubavě na své znalosti, na staré bolívijské Lobivia maximiliana a lateritia, doslat jsem odmršťující odpověď, že takové v Bolívii nejsou. Tehdy jsem nemohl tušit, že je nazývá Lobivia cariquinensis (Card.), resp. Lobivia cintiensis a mým poznámkám, že tento druh byl objeven už Fiebrigem, přišel také promptní autoritativní Ritterův odkaz: „Toto ale nijak nesouhlasí.“ (Ritter, Kakteen 1980/586). Normálně by se to dalo přejít, ale abych byl aktuální a také kvůli skutečnosti, že tato vědecká polemika si tam vyžádala celou stránku, dovolím si k tomu ještě něco poznamenat. V prvopopisu od Gürkeho, který použil Ritter pro své údaje, stálo: „Druh, sbíraný v Bolívii panem Fiebrigem.“
Za druhé, komu to nestačí, ten najde v botanické ročence od A. Englera „Příspěvek k rostlinné geografii Bolívie“ od Karla Fiebriga (1911, str. 1 – 68). Jak důležitý je pro mě sběratel, resp. naleziště pro určení druhu, ukazuje právě tento příklad. Lobivia scopulina Backbg. je podle osobního sdělení paní Wilkeové z Impora. Všechny tyto kartáč poněkud připomínající formy se nacházejí v údolí Cinti u San Pedro a Abecia - Carreras, u Impora a Tojo atd. a vykazují na různých lokalitách tlustší nebo tenčí habitus s rumělkově červenými, žlutými nebo růžovými pastelově zbarvenými květy.
Citace W. Rausch – Lobivia 75: Lobivia lateritia byla prvně sbírána na přelomu století Fiebrigem v jižní Bolívii. Britton a Rose pak umístili naleziště na La Paz a dostali se tak s následnými „kaktology“ do sporu. Následkem toho je, že byly tyto formy znovu zaváděny pod modernějšími jmény, jako např. Lobivia scopulina Backbg., Lobivia imporana Ritt. n. n., Lobivia camataquiensis Card., Mediolobivia cintiensis Card. (proč bylo použito jméno Mediolobivia, je nepochopitelné, ukazuje to pouze na libovůli v užívání tohoto označení). Cardenas popsal svoji Lobivia cintiensis s 50 cm výšky, Ritter udělal ještě var. elongata vysokou 60 cm. Druh je charakteristický solitérním, víceméně cylindrickým vzrůstem se sotva 10 – 12 cm v průměru, mělkými kořeny, přímo probíhajícími až mírně přerušovanými žebry a vysoko u temene posazenými, pastelově (bíle, růžově, světle žlutě, oranžově až červeně) zbarvenými květy. Plody pukají podélně i příčně, jsou polosuché a obsahují kulatá, matná semena s rovným mělce prohloubeným pupkem.
Tyto v údolích (jižní Camargo, El Puente, El Toro, Impora atd.) dalece rozšířené formy, vykazují ustálené stanovištní odchylky jen u Cotagaite. Zdejší rostliny jsou sotva 25 cm vysoké, trny jsou zde ponejvíce bílé a barva květů je jen žlutá. Pojmenoval jsem tyto formy var. cotagaitensis Rausch. Ve vyšších polohách od Tupiza (Lobivia kupperiana) přes Pampa de Mochara, Impora, El Puente (Lobivia horrida) vykazuje tvrdé, šídlovité otrnění a barvu květů od zlatě nebo okrově oranžové po červenou, je to forma, kterou známe jako Lobivia kupperiana Backbg.. Mezi San Pedro a Culpina se pak nachází větší, tmavěji otrněná forma s velkými, červenými květy a tu nazval Ritter jako Lobivia horrida var. sanguiniflora n. n. Protějšek této robustní formě jsem nalezl na západ a sever od Camargo, otrnění je jemnější a slabší, menší červené květy jsou silněji otrněné a rovněž semena vykazují jinou formu. Rostliny z této lokality jsem pojmenoval var. borealis n.n. Rausch.
Příspěvky v původním tématu (klikni na číslo):
4165
,
18667
Odkazy:
www.lobivia.pl/lateritia/index.html
www.cactus-art.biz/schede/LOBIVIA/Lobivia_lateritia/Lobivia_lateritia/Lobivia_lateritia.htm
www.comune.pisa.it/apsn/Botanica/Lobivia/late.htm
Možnosti záměny: Vesměs se jedná o hodně typické rostliny. Kdo jednou
L. lateritia viděl, těžko si ji s něčím splete, a to i přesto, že se jedná o druh velice variabilní. Paradoxně asi nejpodobnější jsou tomuto druhu někteří „čilenci“ z okruhu Pyrrhocactus a Horridocactus.
Poznámky: Lobivia lateritia je krásným příkladem toho, jak se časy mění. Hodně dlouho byla známá pouze z literatury, rostliny chyběly. Mezi svými nálezy ji neuváděl nejen Ritter, který znal snad všechny kaktusy z Jižní Ameriky, ale ani Rausch. Ten až zpětně poté, co zavrhl druhové jméno cintiensis, přiřadil jménu
L. lateritia svoje číslo sběru WR 78. Karel Kníže zase dlouho svoje nálezy považoval za Pyrrhocactus. Přitom se ale sbírkami nenápadně rozšiřovala Cardenasova
Lobivia cintiensis, pocházející ze stejné oblasti. Teprve W. Rausch odhalil, že
L. lateritia a
L. cintiensis jedno jsou. Dodnes se ale vyskytují názory, že by oba taxony měly být odděleny alespoň na úrovni variet, protože se liší. Podle původních popisů kvete
Lobivia lateritia rumělkově až vínově červeně a
Lobivia cintiensis spíše růžovočerveně (a její
varieta elongata žlutě).
Lobivia lateritia má mít méně trnů a ty mají být méně ohnuté vzhůru, tedy skoro rovné, kdežto
Lobivia cintiensis má být skutečné koště. Opravdu takové méně a rovně trnité
L. lateritia mám, viz zde
ale upřímně řečeno, podobné rostliny vyrostou občas i ze semen „pravé“ cintiensis, nevidím tedy důvod je odlišovat. A co se týká květů, tak snad kromě modré mohou mít barvu jakoukoliv, viděl jsem (a záviděl) i lehce nazelenale bílou.
Současná situace je úplně jiná. Z původně vzácného druhu se stal momentálně jeden z nejčastěji sbíraných. Snad každá výprava směr Bolívie nějaká semena doveze a sběrových čísel tak dnes existují desítky, ne-li stovky. Asi před 10 lety mi malá dcerka převrhla výsevní misku s několika položkami
L. lateritia, takže z toho vznikla směs. Spousta semenáčků se pak rozešla do různých končin, ale něco té směsi mi zůstalo a když kvete, vůbec to není ošklivé.
Již u
Lobivia chrysochete jsem se zmínil o položce
RBC 068, která byla v některých cenících označována právě tímto jménem. Jedná se o omyl, resp. zřejmě o špatný přepis
RBC 088. Původní RBC (nebo též RCB) 068 patřilo druhu
Roseocereus tephracanthus. Pro
Lobivia chrysochete platila čísla
RCB 088 a
090, obě s otazníkem a to oprávněným. Rostliny patří spíše k
Lobivia lateritia a na místě je jen otázka, zda se jedná o typ nebo
var. citriflora. Podle mě je to zajímavá forma typové
Lobivia lateritia, s rovnými hustými trny zpočátku černé barvy, později šednoucí. Kvete už při průměru kolem 2 cm, květy jsou jednotně světle žluté (proto možná úvaha o
var. citriflora). Semena jsou stejná jako u
L. lateritia.
Kde došlo ke změně čísla 88 na 68 u RCB mi není známo. Ve sbírkách se však vyskytují rostliny s označením
RBC 068 Lobivia chrysochete, případně
chrysochete var. tenuispina, se kterou ale toto číslo nemá nic společného.
Var. tenuispina má u bratří Ramirezů číslo
RBC (RCB) 323 a žádné jiné.
Lobivia lateritia je z mého pohledu jednou z nejatraktivnějších lobívií. Trny dokáže dělat naprosto fantastické a zrovna tak barevné variace jejích květů jsou obdivuhodné. Pěstování venku na slunci a čerstvém vzduchu nedělá problémy. Snad trochu choulostivější jsou nejmladší semenáčky z okruhu
var. kupperiana, ale jakmile povyrostou alespoň do 1 cm, snesou už leccos.
Doplnění - Husi 4.2.2013: Lobivia lateritia WR 78 (mala by byť)- aktuálne foto:
a na jar kvitnúca:
Další fotky WR 78 od peri:
Poznámka: WR 78 je typická původní Lobivia lateritia, tedy ne tak hustě otrněná jako Lobivia cintiensis. Žluté květy jsou u ní ale docela vzácné, většinou kvete světle vínově. Kdyby existovala jen tato populace a pak dejme tomu FR 82, což je typická původní L. cintiensis, bylo by určitě na místě vést oba tyto taxony odděleně. Jenže dnes existuje tolik přechodových forem, že je sloučení obou v podstatě nutností. Ve výsevu některých se totiž spolehlivě najdou obě...