Z pozůstalosti našeho člena pana Jiřího Krechovskýho jsem dostala k vyseti semena agávovitých rostlin. Věděla jsem, že je prostě musím vysít, i když asi většina z nich pochází z jeho starších cest a klíčivost nemusí byt veliká, některé rostliny nebo semena ze stejných lokalit jsem od něho před 5-6 lety koupila nebo dostala a jsou už pěkně velké. Jsou ale krásné, bylo by hezké je vidět růst znovu. Některá semena byla čištěná, jiná ještě ne, a tak jsem za deštivého odpoledne pinzetou přesouvala semena vlevo, slupky vpravo, vyčištěná semena vysévala na písek do kelímku, které pak přijdou do klíčidla, které mi před lety prodal jiný náš člen  - pan Jiří Pytlík, který už také není mezi námi. A při té práci, kterou vlastně měl dělat J.K., jsem vzpomínala na večer poslední pátek v květnu 2007, kdy mi na setkaní v Dvore Králové oznámil jeden z mých přátel odtud, ze "ten vousatý velký od vás z Plzně už nepřijede". Jezdil tam pravidelně, a teď na brance, kterou každý musel projit, visely jen jeho fotografie. Ale také jsem vzpomínala na staré návštěvy v jeho sbírce, kde kromě kaktusů byly i extrémní formy agáví, akácií. Kdo viděl i jeho kameny, bylo mu jasné, že jeden život nestačí na to, co všechno on chtěl poznat, užít, objevit, vyzkoušet a bavit se tím. Byl velkým znalcem opomíjených rodů Coryphantha a Tephrocactus dlouho předtím, než přišly zase do módy.

Nezapomenutelné byly i jím organizované zájezdy, nejen ten před asi 20 lety, kdy jsme 5x přijeli autobusem do Kolína při hledání obce a zároveň kopce Bedřichov, kde sídlil jeden z jeho kontaktu. Existoval i destilát z plodu Eriocereus jusbertii....

Asi by se mi J.K. smál, jak věrně  vysévám jeho stará semena v nerozumném množství, ale žít se musí a tak jsem jim dala šanci. A při tom výsevu jsem si spočítala, že mam lepší polovinu mého života za sebou a hledám někoho, kdo je teď mladý 15-20 let a má rad agáve a zimovzdorné opuncie, aby jednou pokračoval tam, kde přestanu já.

Všem starším přátelům, kteří mne naučili pěstovat rostliny, moc děkuji a přeji jim, aby ještě dlouho v tom mohli pokračovat.

   
Copyright © 2024 Klub kaktusářů Plzeň. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.