(Paměti nejen od Pittra)

Po výstavách pořádaných na  různých více či méně vhodných místech, kde často nebylo příliš přirozeného světla nebo tam nepřišli lidé, jsme si ve Výboru KKP řekli, že by bylo dobré sehnat nějaký mobilní fóliovník ve kterém by kytky po dobu výstavy netrpěly nedostatkem světla a bylo by na ně lépe vidět. Další výhodu jsme spatřovali v tom, že budeme moci fóliovník postavit kdekoliv a tedy trošku se přiblížit návštěvníkům.

Tou dobou se rušily Zahradnické závody města Plzně a v Chrástecké ulici bylo možné si za rozumný peníz (Myslím, že nás to tenkrát stálo 500,- Kč) rozmontovat a odvézt konstrukci starého obloukového fóliovníku. Svolali jsme brigádu a objednali náklaďák ze ZOO. Tam jsme chtěli fóliovník převézt a pro příští výstavu postavit. Doprava ze ZOO byla zdarma. Ve stanovenou dobu přišel Petr Kuták, Milan Kůrka, Jirka Musil a Pavel Pitule. Demontáž konstrukce byla pěkná pakárna. Spodní rám byl ponořen cca 0,5 m pod zemí a bylo nutné jej vykopat. Všechny šrouby byly zrezivělé a zatuhlé, nešly povolit, hodně jsme jich ukroutili. No nakonec se nám podařilo za půldne demontovat a naložit 18 m konstrukce. V dílně jsme vyměnili šrouby, něco se muselo přivařit a měli jsme konstrukci. Teď zbývalo ještě nechat ušít fólii. Tou dobou už fungoval internet a tak se nám podařilo pomocí vyhledávače najít vhodného výrobce. Tenkrát nám to podle zaslaného plánku ušili v nějakém zemědělském družstvu, už si nepamatuji kde. Dodatečně jsme si ještě nechali ušít čela.

Po čase se ukázalo, že fóliovník je malý a tak jsme začali shánět ještě nějaké oblouky a trubky na prodloužení. Jirka Musil objevil ve starém zahradnictví U Bouzků v Radčické ulici povalovat se ve vysoké trávě rozebraný foliovník. Ukecali jsme pana Bouzka, aby nám část odprodal. Dopravu zajistil Petr Kuták vozem Škoda 120. Šestimetrové trubky si přivázal zespodu vozu za nárazníky a všech 12 oblouků se dalo pěkně naskládat na kozu přivázanou na střešní nosič. Nevím, jak by dopadla případná kontrola příslušníky dopravní policie, ale ta naštěstí na krátké trase do skladu u Kalikováku žádná nestála.

Foliovník už slouží 15 let. Poprvé jsme ho stavěli v ZOO v roce 1997. Docela už to máme nacvičené, ale stejně je to dřina a je k tomu potřeba nejméně 10 lidí. Teď šetříme na nový stan, tak snad se v dohledné době podaří pořídit nějaký modernější, hezčí a snadněji stavitelný přístřešek pro pořádání našich výstav.

   
Copyright © 2024 Klub kaktusářů Plzeň. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.