V roce 1999 přítel Pytlík prakticky končil s kaktusařením a prodával svou sbírku v Božkově. I já jsem se k němu dostavil a pár kytiček si vybral. Jaké, bych jen těžko vzpomínal.

Přes to mi jedna rostlina vysloveně utkvěla v paměti. Když už jsem odcházel všiml jsem si Rebutie snad v průměru jednoho centimetru nevzhledného vzezření, v peánem ulomeném květináči. Zaujalo mne podivné otrnění, které mi připomínalo špatně pěstovanou robustispinu. Dlouze jsem si jí prohlížel a skutečně šlo o tuto rostlinu. Když jsem jí odkládal obrátil se na mne přítel Pytlík a řekl mi:Vemte si jí a já udělal první chybu. Zadarmo jsem tuto rostlinu odmítl. 

Neuplynula dlouhá doba a pan Pytlík dával do tomboly na naší členské schůzi kytky, které mu zbyly. Jak mám ve zvyku, i když jsem o žádnou rostlinu neměl zájem, koupil jsem si ze slušnosti několik lístků. V tombole jsem byl neúspěšný, až náhle pan Pytlík vyvolal číslo, které jsem měl a já s úžasem zjistil, že na stole leží pouze jedna rostlina a to Rebutia robustispina nevzhledného tvaru ve vylomeném květináči. Prostě když jsem jí zadarmo odmítl, tak jsem si jí musel za korunu koupit. 

V té době jsem ještě nechápal, že mi tato rostlina prostě patří a neprozřetelně jsem jí dal do tomboly na ples. Asi všichni už tuší co se s rostlinou dělo dál. Správně. Skutečně jsem musel dát 20,- Kč za lístek do tomboly na plese, abych jí opětovně vyhrál. V té době jsem si uvědomil, že zbavit se jí jakýmkoliv způsobem by mohlo být nebezpečné, neboť by se mi určitě nějakou cestou a to nejméně za 100,- Kč vrátila. 

Nyní má u mne důstojné místo. Je přesazena do misky, udělala nádherný trs a od jara do podzimu kvete. Pokaždé když se na ní podívám vzpomenu si na osud který jí provázel a s ním i na jejího předchozího majitele přítele Jiřího Pytlíka, který dne 26. 6. 2004 zemřel. Vězte, že nejen kvůli této rostlině, ale i díky ní si na přítele Pytlíka velice často vzpomenu a vždy je to vzpomínka příjemná.

   
Copyright © 2024 Klub kaktusářů Plzeň. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.