Zimní rozjímání … aneb konec kaktusářské bálové sezóny v Plzni, ohlédnutí za prvním a posledním každoročním kaktusářským skotačením ve všech souvislostech a vazbách.

 V lednu 2001 vyšel v našem zpravodaji přehled názvů kaktusářských bálů a tak by možná  neuškodilo jejich malé doplnění. Poslední tři roky tam pochopitelně být nemohly, i když kdoví možná autor, matka a otec v jediné osobě Richard Strejc ( zkrátka přítel Ríšánek) je už v té době (leden 2001) někde v koutku hlavy měl. Tak je stručně doplním. V roce 2001 jsme prožili „nestárnoucí“, následující bál 2002 byl pojmenován „bujarým“ a ten poslední, který máme z konce listopadu v živé paměti byl nazván „periodickým“. Všechny názvy bálu do sebe „podle předem jasného klíče“ velmi dobře zapadají – a pokud se Vám to přátelé nezdá tak už tedy nevím.

 Tak tady by mohl můj příspěvek končit, kdyby nebyla jako každý prosinec schůze a to druhý čtvrtek – to je pro to, co někdy zapomenou. Program klasický -  tombola, diáky tentokrát z Jižní Ameriky (dříve naprosto nemožná věc), předtím krátké slovo předsedy a zhodnocení mimo jiné i bálu, který byl cca 14 dní předtím. Kdyby nezačal diskutovat o názvu bálu a o každoročních spekulacích kolem nich a téměř o tlaku na autora a stvořitele, tak mne to nenapadlo. Ano já tomu přijdu na kloub o rok dřív  a před bálem budu vzhledem k určité logice první, protože votom , votom,  to všechno je.  Sedl jsem si v obýváku a na zemi si rozložil všechny placky z 19 proběhlých bálů a papír k ruce a začal jsem hledat vazby matematické a „periodické“ – podle posledního bálu.

 No a výsledek je jasný. – žádná závislost tam zkrátka není.

 Vždyť jen jeden název šel dopředu uhodnout a to byl bál tisíciletí v roce 2000. A pak jsem to Ríšu pochopil, důležitý není název bálu, důležitá je symbolika na rubu březové placky, kterou všichni kaktusáři a jejich přátelé na bálu nosí. Ale i zde je  problém, co je rub a co je líc. Tak jsem začal zkoumat jednotlivé motivy a tady je výsledek:

 Prvních 9 bálů nás na bálech zdobila na plackách karnegie propojená s dalším motivem celkem třikrát, těsně v závěsu ji následoval asterias, první živý tvor  byl kupodivu až na 6. bále a byl to známý Šmoula stojící vedle kulovitého kaktusu- symbolika je jasná, už v roce 1990 předpokládal autor vznik televize NOVA. Jaksi nečekaně  byl motivem 8. bálu hákový trn – pravděpodobně z Ferocactus latispinus a také hezky červeně kvetoucí cylindroopuncie.

 Nevkusnost dovážených holandských výpěstků se slaměnými kvítky je kritizována na placce z roku 1989, že k nám kaktus přišel z ciziny naznačují lidské nohy, které má místo kořenů.

 Jedenáctý bál, opět asi karnegie, ale tentokrát ve velké botě a podle ukazatele kráčí do Mexika, že by reakce na první cesty Plzeňáků tímto směrem, nebo snad skrytá alegorie na hru a postavu „ Bota jménem Melichar“. Jediné téma, které lze jasně a to až na 110 a více % propojit s názvem je vánoční větvička (bál č.12) a klubové logo nebo snad odznak, ale asi obojí dohromady při bálu tisíciletí. Na dalších obrazových motivech je ještě 2 krát asterias, který je propojen částí těla nebo s určitou osobou Na bále č.14 jej obklopují a téměř zahřívají dvě ruce a je jasné, že je zde zdůrazněna vyšší náročnost jeho pěstování a proto to lidské teplo. Naopak na sedmnáctém bále se starší silnější muž s touto rostlinou doslova vláčí – asi problémy se stěhováním. Jeden rub nebo líc placky jsem však nepochopil . Na patnáctce veze náklaďák obrovský kulový kaktus nebo možná obrovský kulový kaktus řídí malý osobák, obojí má ale problém, v prvním případě nemá náklaďák řidiče a druhá verse je jak by mohl ten velkej ferák řídit, když nemá ruce a nohy. Ale je tu verse třetí jak zpíval pan Werich a Sláva Benda, je to ten holandský z bálu pátého zalitý báječným hnojivem Wuxal. A zde je možná spojitost i motivem z roku 2002, kdy kaktus roste z lahve, snad je to hnojivo i když etiketa praví něco jiného.

 Poslední motiv placek  dosavadních bálů opět obsadila karnegie, tentokrát kombinovaná se srpkem měsíce  a je to hotovo všechno je jasný . Doma voní vánoční cukroví a já jsem se dal do závěrečného hledání souvislostí

závislost zásadní – autor všech návrhů je určitě kaktusář a má rád zejména sloupovité a také kulovité kaktusy – možná i jiné, ale zelíčka nepreferuje

má rád lidi a proto ten symbol rukou a také zbožňuje boty – asi něco z dětství

asi má kladný vztah k autům a ty ho možná, že s nimi pracuje a proto ten malý náklaďák nebo velký osobák

další statistické závislosti nelze dostatečně precizovat, ale generální závěr je následující:

Kdo to dočetl až sem určitě mi musí dát za pravdu, že našeho přítele Ríšu to musí mimořádně bavit, protože každoročně vyrobit těch 250 placek, to dá určitě hodně zabrat  a to mu vloni bylo šedesát. Jo a taky si myslím, že to dělá těch dvacet let rád, protože kdyby nechtěl, tak by to nedělal a opět votom, votom, to všechno je.

 Závěr ještě jeden a opravdu poslední. Určitě vím, že v roce 2004 ani po vstupu do Evropské unie se tato situace určitě nezmění a můžeme se sázet a dohadovat jaký to letos bude název, ale to je všechno co můžeme udělat. Ale jak Ríšu znám určitě dobře ten bál nebude ...

 

PS: tímto vyzývám případné kritiky k výměně názorů, ale musíte mít ty placky před sebou

 

placky

   
Copyright © 2024 Klub kaktusářů Plzeň. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.