Plzeňská výstava se koná 14-18.6.2025 v centru Plzně U Zvonu. Pozvánka ZDE

Dne 15. května 2025 byl zveřejněn nový Zpravodaj Klubu kaktusářů Plzeň 3/2025

Vítejte, host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne
Vše o množení kaktusů a sukulentů.

Téma:

Výsev v přímém přenosu aneb jak to teda vlastně všechno je ? 19. bře 2015 21:18 #42602

• Assay
  • Začátečník
  • Začátečník
  • Obdržená poděkování 1316
Ja viem, že to nie je ono, ale panelák sa otočiť nedá :(
Poděkovali: josska, Erwin

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Výsev v přímém přenosu aneb jak to teda vlastně všechno je ? 19. bře 2015 20:53 #42600

• Erwin
  • Expert
  • Expert
  • Luděk Kučera
  • Obdržená poděkování 1251
No vono to okno na sever není dobrá volba ,to pak ten rozdíl je jasnej.

Výsev v přímém přenosu aneb jak to teda vlastně všechno je ? 19. bře 2015 20:47 #42599

• Assay
  • Začátečník
  • Začátečník
  • Obdržená poděkování 1316
Malá porovnavačka, semenáčiky z kultivátora a z parapetu, okno otočené na sever, slnko tak max. 30-40 minút pred západom.
Kultivátor neon 2x 18 wat, 60 cm, svietim 12-14 h. cez noc. Neonky nové, 2 ečka za kus, žiadne špeciálne, jedna biela, druhá sa mi vidí, mierne do žlta
Substrát mix minerálny, semená A. myr. onzuky z vlastných rastlin, vysiate naraz 3.1. kvetináč 6x6
Semenáčiky z kultivátora vľavo

image host

how to take a screen shot

free upload pictures
Poděkovali: Filip Jelínek, horizontik, peri, aivenhov, čudla

Naposledy změněno: od Assay.

Výsev v přímém přenosu aneb jak to teda vlastně všechno je ? 19. bře 2015 20:31 #42598

• Calipso
  • Expert
  • Expert
  • Obdržená poděkování 810
Tak jsem dnes připravoval bedny co si už převezu do skleníku a zaujal mě jeden květník s výsevem z minulého roku je to Echinocereus primolanatus GM 331.Rostlinky sotva 2 až 4 mm velké,ale ty trny.

Poděkovali: Filip Jelínek, josska, varček, horizontik, Rebut, Jirka, libryb, dsound, dodo, peri, jageno, Ota, DrTom, Kubik88, Assay, Fanda, Štefan, aivenhov, Vodička, Kolínek, Jolka, Tom Proch., Erwin, PetrS

Výsev v přímém přenosu aneb jak to teda vlastně všechno je ? 18. bře 2015 00:12 #42575

• Míla
  • Expert
  • Expert
  • Obdržená poděkování 2290
Astrofyta se taky odhodlávám vyzkoušet, ale F. glaucescens je myslím dobrá volba. Mám na nich už roubovance několik desetiletí a zdají se nezničitelný (pokud nejsou zimovány příliš chladně). Vzhled i vytrnění roubovanců je výborné. Rád bych poděkoval Milanovi Douděrovi, že tuto podnož před mnoha lety objevil a propagoval.
Poděkovali: Filip Jelínek, horizontik, Chovenes, Petr, Assay

Výsev v přímém přenosu aneb jak to teda vlastně všechno je ? 17. bře 2015 19:04 #42559

• Chovenes
  • Expert
  • Expert
  • Obdržená poděkování 943
Stou podložkou glucescens stebou moc nesouhlasím neni vubec na věčné časy ale na3 roky poslouží i stím přemokřením také souhlasím tam je zřejmně problém při přechodu do vyších teplot protože mám dostatek svých rostlin tak roubujii na jiné jsou rozdíly některé na tom jedou některé vubec jinak mně ferocactusy klíčí daleko lépe protože mám svoje semena a neřeším nějaký neuspěch ještě roubuji na astra některé na tom vypadaj překvapivě zdraví Chovenes
Poděkovali: Filip Jelínek, hasi, Erwin

Výsev v přímém přenosu aneb jak to teda vlastně všechno je ? 17. bře 2015 16:57 #42554

• Filip Jelínek
  • Administrator
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 5475

Chovenes napsal: Zdravím všechny výzkumníky já jsem loni vysel 50 semen johstonianus mám stoho 6 ks rostlin nejsou velké a všechny jsou venku votevřeném peřeništi s ostatníma kytkama což někdo bude kroutit hlavou jsem si toho vědom stejně vydržej chovenes

6 z 50 je prima, to už je počet kytek, se kterým se dá pracovat. :Y:
Jinak já je mám taky ve stole venku a jeví se mi dobře. Co jsem ale zaznamenal je fakt, že trpí na přemokření v určitým věku semenáčů, tam se mi jeví trochu choulostivější než je průměr u feráků, to ale je problém třeba i acanthodesů, chrysacanthusů nebo wislizenů. Takže když je vedeš tvrdě, tak jim nijak neubližuješ, ba právě naopak. ;)

Nicméně pro ty kdo si nejsou jistý jestli neudělaj přehmat, tak to naroubování na glaucescens jistí. Je to v rodině a glaucescensy mají prakticky nezničitelnou soustavu kořenů... :lol:
Poděkovali: horizontik, Petr, hasi, Erwin

Výsev v přímém přenosu aneb jak to teda vlastně všechno je ? 17. bře 2015 08:58 #42553

• Chovenes
  • Expert
  • Expert
  • Obdržená poděkování 943
Zdravím všechny výzkumníky já jsem loni vysel 50 semen johstonianus mám stoho 6 ks rostlin nejsou velké a všechny jsou venku votevřeném peřeništi s ostatníma kytkama což někdo bude kroutit hlavou jsem si toho vědom stejně vydržej chovenes
Poděkovali: Filip Jelínek, josska, cykas, Petr, peri, Vodička, Erwin

Výsev v přímém přenosu aneb jak to teda vlastně všechno je ? 16. bře 2015 21:27 #42552

• Filip Jelínek
  • Administrator
  • Administrator

Vladimír Todt napsal: Je to takový matoucí - musel jsem se zamjšlet ve starších příspěvcích před tím odkazovaných co tak asi je P1 apod.

P jako pytlik, ale určitě si klikl na odkaz co jsem tam dal, takže si to pochopil :lol:

Jinak mám ještě dva dovětky:
1. začal klíčit i P3 takže strašák 0% se neukáže
2. pro Erwina - v podstatě máš pravdu, ale zatím ještě není doklíčeno, pořád to klíčí a ještě dlouho bude, nejsou to astrophyta. Fakt ovšem je, že pokud by byla nakrásně klíčivost i 20% tak z patnácti semen to jsou 3 kytky, což je takový... naprd.

Jo a ještě jedna věc - je vidět, že určitě je dobrý mít vysoko teplotu, ten výsev na okně je hodně zpožděnej a měl jsem strach, že tam nevyleze vůbec nic.
Poděkovali: Petr, peri, Erwin

Naposledy změněno: od Filip Jelínek.

Výsev v přímém přenosu aneb jak to teda vlastně všechno je ? 16. bře 2015 20:51 #42550

• Vladimír Todt
  • VIP EXPERT
  • VIP EXPERT
  • Obdržená poděkování 733
Je to takový matoucí - musel jsem se zamjšlet ve starších příspěvcích před tím odkazovaných co tak asi je P1 apod.

Výsev v přímém přenosu aneb jak to teda vlastně všechno je ? 16. bře 2015 17:16 #42549

• Erwin
  • Expert
  • Expert
  • Luděk Kučera
  • Obdržená poděkování 1251
Ahoj Filipe,s toho mě plyne že objednávat malé porce nemá smysl u F.Johnstonianus, logicky z 15 ks nemám nic.
Poděkovali: horizontik, Petr

Výsev v přímém přenosu aneb jak to teda vlastně všechno je ? 15. bře 2015 22:03 #42547

• Filip Jelínek
  • Administrator
  • Administrator

Filip Jelínek napsal: Tak sem udělal testík s výsevem F. johnstonianus.

Zadání je TADY + jsem přidal 150 z pytliku 1 na 40 přepraných.

Po 14 dnech to vypadá takto:

Klíčení se teprve rozjíždí, například na parapetu je tu 1 kus až po těch dvou týdnech. Zajímavý je 0 u P3, tam to vypadá na ověřovací novej výsev, pokud něco nevyleze.
Nicméně pokus zatím běží a vyhodnocení finální vidim až tak po dvou měsících. Zajímavý je, že to vypadá na to, že skarifikace a pračka vykonaly svoje dílo. Nicméně bude třeba to sledovat dále, třeba to je výhoda jen na startu... uvidíme.
Přílohy:
Poděkovali: horizontik, Petr, peri, Assay, Fanda, Dancer, Erwin, PetrS

Výsev v přímém přenosu aneb jak to teda vlastně všechno je ? 15. bře 2015 13:04 #42538

• martin5791
  • VIP EXPERT
  • VIP EXPERT
  • Obdržená poděkování 3039
tak tu mám další snímky z mého výsevu. Kluci evidentně poskočili, v inkubátoru se jim daří. AŽ bude tepleji, tak přijdou ven do skleníčku.

Poděkovali: josska, cykas, horizontik, Jara, Petr, peri, Štefan, Vodička

Výsev v přímém přenosu aneb jak to teda vlastně všechno je ? 10. bře 2015 13:52 #42469

• PetrS
  • Expert
  • Expert
  • Obdržená poděkování 1720
Ano, dolomitický vápenec ve složení skutečně deklarují.
www.forestina.cz/produkt/profik-na-kaktusy-specialni-substrat-pro-kaktusy-a-sukulenty-262

Jak ale píše ihonzisek, otázkou zůstává, zda vůbec, případně kolik ho v substrátu je.
Asi opravdu nejlepší je vlastní namíchání substrátu, pokud je možnost. Já si míchám substrát dle př. Pavlíčka a jsem s ním spokojený.

Výsev v přímém přenosu aneb jak to teda vlastně všechno je ? 10. bře 2015 13:40 #42467

• Henry
  • Administrator
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 6782
A není nakonec lepší si substrát koupit za obdobnou cenu u Pavlíčku? Tam bude poměr složek zaručený. Je možno si vybrat s vápencem nebo bez. Vím že to posílají i poštou, větší balení lze vyzvednout osobně.

Výsev v přímém přenosu aneb jak to teda vlastně všechno je ? 10. bře 2015 13:16 #42466

• ihonzisek
  • Expert
  • Expert
  • Obdržená poděkování 419

Henry napsal: To je bohužel ta nevýhoda kupovaných substrátu. Výrobce sice napíše co tam je, ale už ne kolik. Takže tam klidně muže dát rašelinu a ostatních složek jen pár zrníček. Složení bude nejspíš záviset na tom, jak to zrovna namíchají.
Pokud nemáme doma pár kytek na parapetu, tak je to asi dobrá věc, ale jinak je nejlepší si to namíchat sám. Jednotlivé složky jsou běžně dostupné a vyjde to i levněji.
Ještě bych doplnil, že u tohoto substrátu postrádám jednu důležitou složku, a to vápenec. Pro Mexiko je tedy Forestina ne příliš vhodný substrát.

Mám takový pocit, že tam ale vápenec ve složení deklarujou...
Spíš je otázka, jestli tam opravdu bude. Zvlášť po mojí poslední zkušenosti....

Výsev v přímém přenosu aneb jak to teda vlastně všechno je ? 10. bře 2015 10:43 #42465

• Vladimír Todt
  • VIP EXPERT
  • VIP EXPERT
Test se semeny ze 4 různých rodů (sever i jih, Aylostera, Trichocereus, Echinopsis šlechtěné hybridy, Pediocactus - pokud nevyklíčí do měsíce tak je všechny obřežu) bez pračky s pračkou na 40 a pračkou na 60 započat. Celkové shrnutí až za nějaký ten týden, aby to bylo čerstvě najednou.
Samozřejmě pro jistotu k programu bavlna přidáno navíc další machání, aby na nich nebyl ani malý zbytek prášku.
Test na 95 ať vyzkouší někdo jiný. :D

Testoval jsem i něco podobného, ale to nebylo tak metodické. Jedno hlavní plus pračky na 40 vidím už nyní - při výsevu bez chemie, ale jen biologie jsous semena čistší (v ruce v pytlíku bych to takto neomyl) a ani se po delší době nepokryjou občas takovým tým bělavým povlakem. A vlastní semen Echinocereus SB 211 (tučňáko a tulenomilní vědí), který mi nechtěl vyklíčit dříve mi vyklíčil hned alespoň z části.
Poděkovali: horizontik, Petr, Vodička, PetrS

Výsev v přímém přenosu aneb jak to teda vlastně všechno je ? 10. bře 2015 07:44 #42461

• Henry
  • Administrator
  • Administrator
To je bohužel ta nevýhoda kupovaných substrátu. Výrobce sice napíše co tam je, ale už ne kolik. Takže tam klidně muže dát rašelinu a ostatních složek jen pár zrníček. Složení bude nejspíš záviset na tom, jak to zrovna namíchají.
Pokud nemáme doma pár kytek na parapetu, tak je to asi dobrá věc, ale jinak je nejlepší si to namíchat sám. Jednotlivé složky jsou běžně dostupné a vyjde to i levněji.
Ještě bych doplnil, že u tohoto substrátu postrádám jednu důležitou složku, a to vápenec. Pro Mexiko je tedy Forestina ne příliš vhodný substrát.

Naposledy změněno: od Henry.

Výsev v přímém přenosu aneb jak to teda vlastně všechno je ? 09. bře 2015 20:16 #42453

• ihonzisek
  • Expert
  • Expert
Ono se to nějak vyvrbí. přidám troch perlitu a klapne to....

Výsev v přímém přenosu aneb jak to teda vlastně všechno je ? 09. bře 2015 19:30 #42449

• Vodička
  • VIP EXPERT
  • VIP EXPERT
  • Obdržená poděkování 4017
Takhle vypadala struktura substrátu Forestina před rokem.
Přílohy:
Poděkovali: horizontik

Výsev v přímém přenosu aneb jak to teda vlastně všechno je ? 09. bře 2015 17:39 #42445

• Jiří
  • Expert
  • Expert
  • Obdržená poděkování 1204

ihonzisek napsal: Člověk z Forestiny se ozval poměrně rychle a tvrdil, že to může být způsobeno tím, že mají novou míchačku, která komponenty lépe obalí. A abych prý zkusil substrát propláchnout...
Inu zkusil jsem. Něco se objevilo, ale stále stále postrádám perlit a zeolit....

Podle mě má pravdu, kupoval jsem Forestinu před Vánoci na zimní výsevy. Když jsem otevřel balení bylo to jak píšeš skoro jako čistá rašelina. Nedbal jsem na to a vysel. Po zavlažení výsevu pomocí postřikovače začaly vylézat ostatní složky (antuka, zeolit, agroperlit). Nyní když je to suché, tak to vypadá, jako kdyby byla rašelina v menšině oproti ostatním složkám. Takže bych nechal balení proschnout a ukáže se, co v tom je.

Výsev v přímém přenosu aneb jak to teda vlastně všechno je ? 09. bře 2015 16:44 #42444

• ihonzisek
  • Expert
  • Expert
Člověk z Forestiny se ozval poměrně rychle a tvrdil, že to může být způsobeno tím, že mají novou míchačku, která komponenty lépe obalí. A abych prý zkusil substrát propláchnout...
Inu zkusil jsem. Něco se objevilo, ale stále stále postrádám perlit a zeolit....

Přílohy:

Výsev v přímém přenosu aneb jak to teda vlastně všechno je ? 09. bře 2015 16:11 #42443

• martin5791
  • VIP EXPERT
  • VIP EXPERT
Tak, že složení je následující:
křemičitý písek
jemná láva
perlit
antuka
zeolit.
Přesné poměry nejsou uvedeny.

Tady je mé foto.
Přílohy:
Poděkovali: horizontik, Henry, ihonzisek

Výsev v přímém přenosu aneb jak to teda vlastně všechno je ? 09. bře 2015 14:34 #42441

• Jiří
  • Expert
  • Expert
  • Obdržená poděkování 1204
Nevidím na rašelině (příp. směsí rašelin - substrát B, RS II, ...) nic až tak špatného. Pokud se používá jako součást substrátu kde je jí 50% a méně (zbývající jsou anorganické složky), chová se stejně jako kompostová zemina. Naopak většina substrátů obsahujících "ornici" bývá velmi těžká a dlouho vysychá. V neposlední řadě by měla být rašelina komerčně prodávaná zbavena patogenů (plísní a hub) a tedy by v ní nic nemělo hnít.
Poděkovali: Filip Jelínek, Zdenda, horizontik, Vodička, wolfstone, PetrS

Výsev v přímém přenosu aneb jak to teda vlastně všechno je ? 09. bře 2015 14:02 #42440

• Vladimír Todt
  • VIP EXPERT
  • VIP EXPERT
Myslím spíše typu kompost.
Kdyžtak jinak používají mix jílů a rašeliny - třeba zemina pro vodní rostliny je v nouzi celkem OK pro některé větší kaktusy po přimíchání anorganiky.

Výsev v přímém přenosu aneb jak to teda vlastně všechno je ? 09. bře 2015 13:28 #42439

• PetrS
  • Expert
  • Expert
  • Obdržená poděkování 1720
No, pokud se nepletu, tak klasickou zeminu (ornici) nepoužívá do substrátů žádný výrobce. Alespoň podle toho, s čím jsem měl možnost se setkat a co lze dohledat u různých výrobců na internetu.

Výsev v přímém přenosu aneb jak to teda vlastně všechno je ? 09. bře 2015 13:07 #42438

• Vladimír Todt
  • VIP EXPERT
  • VIP EXPERT
Takže pak stačí klasickáAGRO CS pro kaktusy na výsevy, co mám oveřené. Pak z něj přesadit pryč. A Forestina je zbytečná. Ono i v tý klasický Forestině byla taky jen rašelina, antuka, písek, jemná láva sem tam a zeolit, možná ještě perlit. Klasickou zeminu Forestina nikdy neobsahovala.

Výsev v přímém přenosu aneb jak to teda vlastně všechno je ? 09. bře 2015 08:15 #42434

• Henry
  • Administrator
  • Administrator
Zajímavé, že by začali šetřit na surovinách? Možná to jen opravdu špatně napytlovali. Je na obalu napsané složení? Změnilo se nějak?

Výsev v přímém přenosu aneb jak to teda vlastně všechno je ? 09. bře 2015 07:16 #42433

• ihonzisek
  • Expert
  • Expert
No já ho kupoval před pár týdny na výsevy, viz fotka malejch pižďuchů výše a byl taky v pohodě. To je na tý fotce koneckonců vidět.
Napsal jsem výrobci, tak uvidím, jestli se vůbec ozvou....

Výsev v přímém přenosu aneb jak to teda vlastně všechno je ? 08. bře 2015 20:32 #42429

• martin5791
  • VIP EXPERT
  • VIP EXPERT
pro honzisek

Já tento substrát kupoval asi před měsícem (2x5kg). Kupoval jsem ho poprvé a myslím si, že byl v pořádku. Mám přesazeno, je pravda, že jsem otevřel jen jeden pytlík. Druhý je ještě nepoužitý.

Vygenerováno za 0.379 sekund