Dne 16. března 2024 byl zveřejněn nový Zpravodaj Klubu kaktusářů Plzeň 2/2024

   
Vítejte, host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne
Pěstování kaktusů a sukulentů - jak na to, výměna zkušeností a poznatků.
  • Strana:
  • 1

Téma:

Re: ZPĚTNÉ ZELENÁNÍ BAREVNÝCH FOREM ASTERIAS A ARIOCARPUS 13. čvc 2011 07:10 #4045

  • miro
  • Offline
  • SUPER SPECIALISTA
  • SUPER SPECIALISTA
  • Příspěvky: 2182
  • Obdržená poděkování 2198
Chybu nedéláš nikde. I v zahradnické praktické činnosti je normální, že se nějaký kultivar "zvrhne" a nové přírustky jsou úplně obyčejná forma dané rostliny. Tak že všelijaké panašování a kroucení a barevné odchylky a co já vím všechno, prostě mizí. Všechno je to vždy jenom ze selektivního výběru a výsev si formu nedrží. Stejné je to u kaktusů a sukulentů, prostě podnož je tak silná, že tlačí a tlačí a barevná "úchylka" vlastně mizí. Je jasné, že neznáme chemii, kterou používají v Thajsku a jinde na podporu tvorby "nenormálního" pletiva. Já mám rebucii, co je "úchylka" (teda ne že bych měl úchylku já), je taková žlutá a panašovaná. Tak jsem odnož zakořenil a v poŕádku, druhé jsem roubnul a ejhle, je po úchylce. Roste normálně. Možná by pomohlo "přiškrcení" vody a nehnojit. Ale počkej co řeknou i ostatní.
Balkón není nafukovací, škoda :(
Poděkovali: moos

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

ZPĚTNÉ ZELENÁNÍ BAREVNÝCH FOREM ASTERIAS A ARIOCARPUS 12. čvc 2011 18:10 #4039

  • moos
  • Autor tématu
  • Offline
  • Nováček
  • Nováček
  • Příspěvky: 1
  • Obdržená poděkování 0
Zdravím :-)))))

Jsem kaktusář amatér a rád bych poprosil o radu ohledně problému, který už nějakou dobu nemůžu sám vyřešit.

Pracuji dlouhodobě v Anglii, kde jsem si koupil na jednom velkém zahradnickém trhu několik žlutých a červených forem Astrophytum asterias a Ariocarpus. Prodavač - angličan - mi tvrdil, že asi 3 rostliny jsou jeho výpěstky, a ty další vozí na prodej od nějakých zahradníků z Thajska. Takže podle jeho tvrzení to mělo být asi 30% ku 70% ve prospěch thajců.

V Anglii bydlím v klasickém baráčku s mini zahrádkou. Kaktusy mám umístění v malém pařeništi na zahrádce s přímým slunečním světlem. Čili normální podmínky, když je škaredě, pařeniště zavřu, ale bydlím na předměstí Londýna, kde je skoro pořád slunečno, takže více méně pěstování na čerstvém vzduchu.

Poslední čtyři měsíce ale pozoruji, že Astrophyta i Arijáci jakoby od středu / poslední přírustky / jakoby začínali zelenat.
Nejmarkantnější to je u Arijáků, sytá žlutá, červená barva - která je nejsilnější na žebrech / lamelách / těsně nad podložkou, na rozdíl od pletiva na těch nejmladších těsně ve středu není tak sytá ani z 50%, spíš mám dojem, že vrcholový střed je už úplně zelený.

Robovanci - barevné formy jsou - byli celé žluté nebo oranžovo/ červené. Tedy není ani jeden, kdy jsou na těle rostliny barevné fleky, nebo je kus rostliny zelený a část rostliny má jinou barvu. Mé kaktusy - o kterých mluvím - jsou - nebo spíše byli celí krásně jednobarevní - celí žlutí nebo oranžovo červení bez jediného zeleného flíčku - podložky jsou samozřejmě klasické.

Dělám někde chybu v pěstování ???? Nízké teploty ????? Nebo je sytá barva / žlutá červená / nějak fixovaná na stálé vysoké teploty v teplém skleníku ???? Špatná vlhkost ??? Ale podložky jsou v pořádku a roubovanci pěkně rostou bez problémů.

Nebo je sytost barev / thajští zahradníci / ovlivňována nějakou spec. zahradnickou chémii - kvůli prodeji - sytá barva samozřejmě prodává - a časem, když je kaktus ve standartních podmínkách a bez nějakých asijských chemických zázraků se začíná zase zpátky vracet k zeleným pletivům ???
Jsem jen amatér, omlouvám se, že Vás zde zatěžuji takovými - možná - laickými otázkami, ale radu jsem nikde nevyčetl.
A samozřejmě bych byl rád, kdyby mi kaktusy // naroubované barevné formy // i nadále udržely původní syté barvy a nemusel jsem se na ní dívat jen ve spodní partii těla.

Velice předem děkuji za každou radu.

Děkuji - Karel

P.S. - Fotky zde bohužel nemám,jsem na léto zpět v ČR a do Londýna se vracím až v září, a moje domácí, která mi zakrývá a odkrýva pařeniště s kaktusy, mi asi bohužel fotky neudělá a nepošle. Takže fotky se změnou barvy asi až nejdříve v září.... Ale snad jsem můj problém vysvětlil dost podrobně.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

  • Strana:
  • 1
Vygenerováno za 0.072 sekund
Powered by Kunena fórum
   
Copyright © 2024 Klub kaktusářů Plzeň. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.