Výytava KK Plzeň se koná 8-12.6.2024 v Plzni na prostranství U Zvonu Pozvánka ZDE

Dne 10. května 2024 byl zveřejněn nový Zpravodaj Klubu kaktusářů Plzeň 3/2024

   
Vítejte, host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne
Vše o množení kaktusů a sukulentů.

Téma:

Výsev v přímém přenosu aneb jak to teda vlastně všechno je ? 02. bře 2023 13:34 #75822

  • Jara
  • Offline
  • SUPER SPECIALISTA
  • SUPER SPECIALISTA
  • Příspěvky: 1953
  • Obdržená poděkování 6671
Jaro se blíží a ani já jsem neodolal.
V neděli po obědě ( 26.2. ) jsem vysel semena sukulentů a také šesti větších porcí eriocactusů.
Nemám už dávno žádný výsevní aparát. Po vysetí semen do plastových krabiček s víčkem, naskládám vše na stůl, který je v blízkosti sporáku na tuhá paliva ( dřevo ). Zatápím v něm kolem 10 - 11 hodiny, někdy i později. To, podle teploty v místnosti. Večer naposledy přiložím kolem 17 hodiny. Žádné přisvicování. Jaké bylo dnes dopoledne moje překvapení, když jsem zjistil, že již klíčí Pseudolithos, Ebractotela, nějaký Titanopsis a i Alainopsis. Z šesti druhů eriocactusů jsou tři, téměř stoprocentně vyklíčené. Tak takovýto šfunk😎 jsem opravdu nečekal. Holt, měsíc jde do úplňku. Ještě pro zajímavost. Ve stejný den jsem vysel semena rajčat a už také vyklíčila.😏
Poděkovali: josska, horizontik, peri, Host, Sanco, Žáček

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Výsev v přímém přenosu aneb jak to teda vlastně všechno je ? 25. úno 2023 19:14 #75812

  • petr babula
  • Offline
  • SUPER SPECIALISTA
  • SUPER SPECIALISTA
  • lobívie v jakémkoliv množství :-)
  • Příspěvky: 1163
  • Obdržená poděkování 11736
Dnes jsem přepikýroval nějaké výsevy, do směsi akadama plus pemza. Substrát je trochu hrubozrnný, ale myslím, že ok 🙂 vzal jsem je z místnosti, kde přezimují, zítra je tam zase vrátím. A doufám, ze do měsíce půjdou do skleníku.


 
Přílohy:
Poděkovali: josska, horizontik, peri, pavelp, HonzaC, Kolínek, martin5791, Host, renato, Sanco, csad, nosferatu, EvaR, Žáček, Vašek3

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Naposledy změněno: od petr babula.

Výsev v přímém přenosu aneb jak to teda vlastně všechno je ? 24. úno 2023 20:44 #75809

  • Petr Z.
  • Avatar uživatele Petr Z.
  • Offline
  • VIP EXPERT
  • VIP EXPERT
  • Příspěvky: 513
  • Obdržená poděkování 2228
Tak, mammillarie mi vyrostli z dalšího kelímku. Začali jsme ve skyru, pokračovali na mascarpone a dnes jsem je dal do perly 450G. Tenhle poslední kelímek je prakticky stejně velký jako "plzeňská" malá miska od Jirky Vinaře. Jen je hlubší. A opět jsem to udělal "as lazy as possible". Vzal kelímek od perly, samozdřejmě nadělal do dna dírky, nasypal Pavlíčkův substrát na dno, vyklepl mascarpone, posadil do perly a obsypal. Thats it. Teď to stojí v misce s vodou. Je to taková ta klasická obědová. Pro srovnání...

Roste to v tom pěkně a co je zajímavé, rostlinky se opravdu posunují. Ty krajní rostou lépe, mají více místa, ale ty uvnitř neživoří a pokud budou ztráty, nebude jich mnoho.
A ještě malá poznámka. Při přendání ze skyru do mascarpone to mělo jednu chybu. Kořenový systém byl velmi slabý a celé se to rozsypávalo. Přišlo mi, že mascarpone je "extrémně" hluboké na tak miniaturní kořínky. Vše však výborně prokořenilo a přendání mascarpone do perly proběhlo prakticky jako přendání drnu trávy...

Uvidíme, kdy mě to donutí rozsadit po kusech a nebo jestli to tímto způsobem dovedu až do květu :) Dělám věci jinak a ne vždy dobře. Chci jen ukázat, že někdy to není taková věda, jak se to někdy tváří! A přitom to může nést své ovoce. Přepikýrování 100 +- rostlinek mi zabralo 5 minut i s jízdou výtahem do sklepa a zpět.

Mascarpone



A ještě z boku



a perla. Je zajímavé, jak to po přesazení vypadá vždy tak malinké. Jako tehdy, jak to vyklíčilo ve skyru....

Roste to jako z vody. Kdy jsem to psal, v říjnu? V půlce? Tak dva měsíce uběhly...výsevník, tam teplota 28-30, voda občas z kohoutku. Už se ani neprcám s tím, abych to dával aspon do konvičky...prostě to pustím jak to teče...voda je teplá. Pocitově, aby to nespálilo ruce, ale aby to bylo teplé! A světe div se, ono to roste jak smyslů zbavený...už hledám, do čeho to zase "přepikýruju", spíš přendám. Protože tohle je "lazy metoda". Někteří řeknou, že to mám nafouklé jako okurky. No a? Jak začne sezona, ono se to dá na balkon a vítr, déšť, slunce silnější než má většina z vás v polykarbonátech a ony budou za dva měsíce vypadat jak dva roky trápený v klasické výsadbě Hlavně se s tím moc nesrat...ale jde i o to, že tohle je na rozdání děckám ve školce a jako bonus ke vstupence na výstavě. Nemám ambice s tím vyhrát soutěž krásy na téma "vypěstuj si svůj vlastní import". To dělám s jinýma kytkama

Tak pěkné koukání Jo a ještě k těm mezerám mezi přepikýrovanými kytkami. Máte pravdu, o tom žádná, ale všimli jste si, že tady zase nejsou? Vony ty kytky v tej misce cestujou mrchy...jako bych přesazoval aztekia ostrůvková metoda říkal Myšák...holt, člověk se musí učit na tom jedodušším

Jen tak pro pobavení. Včera jsem se trošku nudil a řekl jsem si, že přepikýruju kelímek mammillarii. No, když jsem ho viděl, tak jsem hned věděl, že jsem si stanovil příliš ambiciozní cíl a tak jsem si ho dal k už odrostlejším, asi dva a něco let starým semenáčkům a přemýšlel, jestli ještě nepočkat. Jak už se to rozháže do šestek a zakoření to tak se s tím pracuje krásně. Taky se to krásně zalévá. Mám to v takovém zeleném tácu. Naliju 2cm vody a než oběhnu balkon je to vypité. Doleji opět 2cm vody a nechám do vyschnutí. Když to roste, zalévám tak 1x týdně systémem "zrovna jsem si všiml". Když to neroste tak stejným systémem nezalévám. Ale do té doby je to pěknej vopruz...no a tak jsem to vyřešil šalamounsky. Vzal jsem kelímek od mascarpone, vzal to, co bylo ve skyru, podsypal, obsypal a zalil   a světe div se, vono to fungovalo   tadáááá....

Ale prej nejsem línej, prej sem energeticky efektivní, což v dnešní energetické krizi může být evoluční výhoda. Práci čest





 
Poděkovali: horizontik, Štefan, TomS, Vašek3

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Naposledy změněno: od Petr Z..

Výsev v přímém přenosu aneb jak to teda vlastně všechno je ? 24. úno 2023 17:20 #75806

  • Assay
  • Avatar uživatele Assay
  • Offline
  • Začátečník
  • Začátečník
  • Příspěvky: 94
  • Obdržená poděkování 1316
Netieniť je veľmi zla rada, ked je to okno otočené na juh a bude tam svietiť slnko, tak sa musí zatieniť, v uzatvorenom priestore na priamom slnku sa to určite uvarí. Takže žiadne priame slnko na uzatvorenú krabičku zo semenami, ta A4 je dobrý nápad, vyskúšaj a uvidíš, ked bude treba, tak daj dva papiere na seba.
Poděkovali: Ortegocactus

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Výsev v přímém přenosu aneb jak to teda vlastně všechno je ? 21. úno 2023 20:12 #75796

  • JakubCh
  • Avatar uživatele JakubCh
  • Offline
  • Expert
  • Expert
  • Příspěvky: 230
  • Obdržená poděkování 1201
Netieniť. Vysieval som aj v marci aj v máji, mám ich tiež umiestnené na južnom okne a nespálili sa a ani sa neuvarili. Niektoré boli dokonca aj vytiahnuté.
Poděkovali: Ortegocactus

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Výsev v přímém přenosu aneb jak to teda vlastně všechno je ? 21. úno 2023 19:40 #75794

  • Ortegocactus
  • Avatar uživatele Ortegocactus
  • Offline
  • Nováček
  • Nováček
  • Příspěvky: 35
  • Obdržená poděkování 63
Zdravím. Páni potreboval by som poradiť. Chystám sa na svoj prví výsev na parapete, ešte počkám ale mesiac. Môže to byť na južnom okne? dal by som pred to A4 aby na to nesvietilo priame slnko, bude to stačiť na zatienenie? Neuvaria sa?   

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Výsev v přímém přenosu aneb jak to teda vlastně všechno je ? 03. úno 2023 20:31 #75714

  • varček
  • Offline
  • VIP EXPERT
  • VIP EXPERT
  • Příspěvky: 602
  • Obdržená poděkování 3135
Miroslav Varček hľadač krásy
Přílohy:
Poděkovali: Mamlas, petr babula, Míla, horizontik, belinda, peri, Assay, martin5791, Host, Sanco, Sedmi, csad, Vašek3, iconmaster

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Výsev v přímém přenosu aneb jak to teda vlastně všechno je ? 01. úno 2023 17:07 #75709

  • varček
  • Offline
  • VIP EXPERT
  • VIP EXPERT
  • Příspěvky: 602
  • Obdržená poděkování 3135
Miroslav Varček hľadač krásy
Přílohy:
Poděkovali: Husi, Mamlas, josska, Míla, horizontik, Jara, Chovenes, belinda, peri, pavelp, Assay, Host, Sanco, csad, VláďaN, MichalM, nosferatu, Vašek3, iconmaster

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Výsev v přímém přenosu aneb jak to teda vlastně všechno je ? 01. úno 2023 15:14 #75708

  • varček
  • Offline
  • VIP EXPERT
  • VIP EXPERT
  • Příspěvky: 602
  • Obdržená poděkování 3135
P. bradyi rok 2020, P. simpsonii rok 2017.
Miroslav Varček hľadač krásy

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Naposledy změněno: od varček.

Výsev v přímém přenosu aneb jak to teda vlastně všechno je ? 01. úno 2023 10:11 #75706

  • Jirka
  • Avatar uživatele Jirka
  • Offline
  • Moderátor
  • Moderátor
  • Příspěvky: 1279
  • Obdržená poděkování 4055
To máš čerstvá semena ze sklizně 2022?

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Vygenerováno za 0.231 sekund
Powered by Kunena fórum
   
Copyright © 2024 Klub kaktusářů Plzeň. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.