Dne 7. dubna 2025 byl zveřejněn nový Zpravodaj Klubu kaktusářů Plzeň 1/2025

Vítejte, host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne
Pěstování kaktusů a sukulentů - jak na to, výměna zkušeností a poznatků.

Téma:

ZAKOŘEŇOVÁNÍ KAKTUSŮ - zkušenosti, způsoby, úspěchy či neúspěchy 17. čvc 2013 17:19 #30164

• dodo
  • Avatar uživatele dodo Autor tématu
  • VIP EXPERT
  • VIP EXPERT
  • Obdržená poděkování 7125
PETR napsal:
Já zakořeňuji na čisté rašelině. Uříznu, seřežu trochu do kónusu a strčím do stimulátoru, pak se to trochu po zaschnutí srovná. Potom postavím na rašelinu (suchou) a nechám třeba měsíc i dýl. No a potom tam občas naleju vodu, až se rašelina promočí. Časem vyrazí kořeny. Zatím to funguje a i na odnože ale ty samozřejmě neseřezávám, jen někdy trochu upravím. Ty se nesmí trhat jako třešně, aby se nepoškodil moc centrální svazek.

Petrova výše zmíněná zkušenost se zakořeňováním kaktusů mně inspirovala k prohlídce témat ve fóru, zda jsou ještě někde jinde popsány podobné zkušenosti se zakořeňováním kaktusů a zjistil jsem, že ani moc ne a protože je to zajisté činnost nanejvýš potřebná, která nám mnohdy zachrání cenné exempláře, dovolil jsem si založit toto téma.

Obdobným způsobem jaký popsal Petr jsem zakořeňoval kaktusy (seřezané hlavy, kytky po ztrátě kořenů, získané odnože atd) i já, ale občas se mi stalo, že v rašelině, pokud byla delší dobu vlhká, kytky chytly píseň či hnilobu a pokud jsem na to nepřišel včas, bylo vymalováno.
Před časem tu byla řeč o Teramolu, který jsem si pořídil jako přídavek do substrátu, a v souvislosti s tím mně napadlo použít ho místo rašeliny na zakořeňování (je sterilní). Pokud chci zakořenit odřezanou hlavu (odřezávám v polovině května, když je kytka pořádně napitá) tak ji ošetřím stimulátorem a nechám týden zaschnout.
No a pak už jen šup s ní do Teramolu (velikost 1-3mm) a cca 1x za 2-3 týdny mírně navlhčit vodou. Ideální k tomu jsou kelímky na saláty 250ml - nedělám do dna díry.
Po čase (1 i více měsíců) když se kytka viditelně napije a začíná růst, je zjevné že je zakořeněná a přípravená k zasazení do normálního substrátu.
Takto zakořeňuji už 3 roky téměř se 100% úspěšností. Letos mi zakořenilo velké astro
niveum, které už jsem skoro odepsal, protože bylo už 3 roky bez kořenů totálně seschlé. Zkoušel jsem obdobným způsobem použít jemnou antuku, ale nebylo to zdaleka ono. Jedinou nevýhodou tohoto způsobu je poměrně velá cena zmíněného Teramolu. Ale podaří-li se mi takto zakořenit a udržet kaktus, na kterém mi záleží, není (teda aspoň mně) těch peněz líto. Teď takto zakořeňuji řízky poměrně vzácných kytek druhu Arrojadoa penicillata a rhodantha - dám sem vědět, jak to dopadlo včetně fotek.
Budu moc rád, když se i vy na tomto místě podělíte o své zkušenosti se zakořeňováním obecně, ale i cenějších druhů kaktusů, protože se snad nikdo z nás bez této činnosti neobejde.
Zdraví Dodo
Poděkovali: Filip Jelínek, Jirka, Kristian, Petr, peri, burjan, Petr Z., jaro1212

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Vygenerováno za 0.205 sekund