Dne 13. března 2026 byl zveřejněn nový Zpravodaj Klubu kaktusářů Plzeň 2/2026

Vítejte, host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne
Když kytky ochoří.

Téma:

Obratlí i bezobratlí nepřátelé kaktusářovi 01. bře 2011 12:53 #1223

• jvinar
  • VIP EXPERT
  • VIP EXPERT
  • Obdržená poděkování 940
Dobrý způsob na tenhle problém, je ponořit rostliny i s květináčem celé do roztoku. třeba ten sumithion, nebo něco jiného. Ponechat alespoň pět minut ( dokud uniká vzduch) a pak uložit na stinné teplé místo. S třiceti rostlinami by to neměl být problém.Horší je pokud si s tím dotyčný má zasmradit pražský byt. Vzhledem k momentálnímu počasí může takový problém nastat.V tom případě bych rostliny vyjmul ze země, zkrátil kořeny, očistil proudem vody, vykoupal v chemickém přípravku a po usušení bych je uložil na místo, které bych vzhledem k situaci zvolil. Sklep,chodba atd. No a až bude počasí, tak bych rostliny zasadil do nového substrátu, případně i květníků. Před sázením bych ještě rostliny postříkal chemií.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Obratlí i bezobratlí nepřátelé kaktusářovi 01. bře 2011 11:12 #1219

• jmusil
  • Avatar uživatele jmusil Autor tématu
  • Administrator
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 2619
Předminulej tejden jsem byl u příbuznýho na Šumavě a přivezl mi ukázat ( bydlí jinak v Praze) kaktus, kterej je totálně zamořenej vlnatkou.
Má zhruba 30 rostlin a docela mu rostly , ale najednou tohle. Docela mě to vyděsilo. Musím se přiznat, že ač pěstuji kaktusy více než 20 let , tenhle problém jsem ( bohudík) nikdy nemusel řešit.
Takže bych docela rád zkonzultoval postup:
1) vše vyndat z květníku a ložiska mechanicky vyčistit a vymít ve vodě s jarem (?)
2) nechat vysušit a dočistit
3) vykoupat celé rostliny v chemii ( Sumithion ? s kapkou jaru , máte vyzkoušeno případně něco jiného ?)
4) Rostliny nechat uschnout
5) Zasadit
6) na jaře zalít systémovou chemií ( Actara apod )

A ještě jeden dotaz, dáváte chemii hned do první zálivky nebo v tomto případě nejdřív zalít načisto a teprve až se chytí tak zalít utrejchem ?

Předem díky !
Jirka

PS: foto je z mobilu, tak se omlouvám za sníženou kvalitu , ale pro názornost myslím dostatečný
Přílohy:

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Naposledy změněno: od jmusil.
Vygenerováno za 0.222 sekund