Mám problém, ktorý sa opakuje každý rok a už som prišiel o kvantum mladých rastlín.
Ide o jeden až viacročné semenáče. Do prvého roku od výsevu je všetko v poriadku, rastlinky pekne rastú vo výsevnom substráte.
Problém nastáva po prepikírovaní po 1. roku od výsevu do nového substrátu. Kaktusy sa pekne preberú na začiatku novej sezóny, naberajú na objeme, až do príchodu horúčav a zvýšenej vlhkosti vzduchu. Vtedy začína dochádzať k scvrkávaniu sa niektorých semenáčov a následnému úhynu. Ostane len obal s tŕňmi a nepoškodené korene. Vnútro je prázdne. Takto postupne v priebehu leta uhynú desiatky kusov. To sa opakuje už asi 3.rok s ročnými až trojročnými semenáčmi. Straty sú značné. Vysievam hlavne mrazuvzdorné echinocereusy, escobarie, mammillarie + astrophytá. U všetkých sa viac či menej prejavila táto nákaza okrem astrophýt.
Zálievku robím až po úplnom preschnutí substrátu a len počas párdňového poklese teplôt počas dažďa. Substrát používam minerálny alebo so 1/4 podielom supresívneho substrátu na báze rašeliny. Zdoje vody som menil od dažďovej, cez odstátu studňovú a po "studánkovú", problém stále pretrvával. Používam len preventívny postrek Vertimec.
Magnicur energy som aplikoval minulý rok, ale už bolo neskoro.
Prosím o radu. Podľa popisu a priložených fotiek ide pravdepodobne o hubové ochorenie. Aké? Fusarium oxysporum alebo iné? Korene semenáčov sú nedotknuté.
Bude podľa Vás stačiť postrek Magnicur alebo skúsiť Polyversum? Vopred ďakujem za každú radu, už som fakt na pokraji kolapsu a hlavne keď človek obetuje kopec úsilia a energie okolo výsevov a potom príde toto...
Ešte spomeniem, že sused má na vedľajšom pozemku ovocný sad, či nemôže byť pôvodca nákazy odtiaľ...