Myslím si, že tyhle vzorky budou Honzovi pro laboratoř stačit- spojte se s ním a pošlete mu je, čím dříve, tím lépe.
Nepotěším. Není třeba nic posílat. Tenhle "gymnoproblém" jsme už řešili v roce 2023 a přesně jak psal milo, nenašli jsme nic. Ani houbu, ani bakterii, prostě nic. Nakonec jsme se v laborce shodli na tom, že jsou možné dvě varianty. Buď se jedná o přirozenou reakci rostlin na běžné podmínky konkrétního skleníku nebo o fyziologickou poruchu způsobenou podmínkami značně nepříznivými. Logicky by asi zněla správněji ta druhá varianta, protože proč by měly být kaktusy v dobrých podmínkách eklhaft, že jo? Ale tu přirozenost bych nevylučoval a kromě toho, co jsme si tak s laborantkami vyrozumovali, mám pro ni i další důvod. Asi před 5 lety jsem daroval dvě zakořeněné odnože z jedný kytky obyčejné Echinopsis oxygona kolegyni v práci. Ona jeden květináč postavila na parapet jihovýchodního okna, druhý dala do ložnice s okny na sever. Oba kaktusy se dokonale přizpůsobily podmínkám. Ten na JV je po 5 letech menší, kulatý, se silnějšími trny, spíš světle zelený a každoročně bohatě kvete. Ale odspodu zhruba do jedné třetiny jakoby korkovatí. Ten na severu je protažený, větší, řidší, květ vypotil zatím jediný, za to je ale krásně tmavozelený až dolů. Bez korkovatění, prostě zdravá kytka. Ten rozdíl nezpůsobilo nic jiného, než podmínky pěstování. Takže já osobně si myslím, že v případě těch gymen se jedná taky o nějakou fyziologickou záležitost. Prostě buď je to u gymen normální nebo je v podmínkách pěstování nějaký zádrhel. Loni zjara zemřel Vlastík Sakař, ten měl gymen mraky. Dokud byl schopný se o ně starat, byly to nádherné, staré a velké kusy. Čisté. Měl je pod foliovými kryty na čerstvém vzduchu, zasazené ve velkých květináčích ve směsi zemina ze záhonku, zahradnický substrát a hrubozrný křemičitý písek a hodně zaléval. Až jsem se divil, že mu to nehnije. Ale problémy s nějakými povlaky, korkovatěním nebo srážením čehokoliv neměl. Občas mu odešel nějaký spegouš na moniliózu, ale jinak nic. Pár kytek od něho mám teď u sebe a dvě sezóny byly ve skleníku. Přesadil jsem je do menších misek, substrát dost podobný, ale mnohem míň zalévám, než on. Něco maličko se dole začíná objevovat. Reakce na změnu prostředí? Asi, ale zatím to nijak neřeším.
Jako sem tam se na fotkách od milo objevuje nějaká malá rezatá skvrnka, tam by se možná něco vykultivovat dalo (Cladosporium nejspíš), ale ten celkový povlak spodní části rostliny, to houba nebo bakterie fakt nebude. A to, co nám tak často devastuje feroxky, to je úplně jiný případ. Tam se dá houba naopak vypěstovat vždycky.