Zdravím vospolok..,
priatelia kaktusári, už nejakú dobu bojujem s touto pliagou v zbierke.. choré sú takmer všetky gymnocalýciá, ale siahá mi to aj na teláky a ariáky. Nechcem sa zo široka rozpisovať, ak to bude potrebné doplním info.. x-krát som presádzal, menil substráty, menil som vodu na zálievku vrátane vody z reverznej osmózy, vystriedal x chemických prípravkov (len tento rok: Serenade, Switch, Sugnum, Proplant, Magnello, Fundazol... min rok Askon, Ortiva, Rival, Magnicur, Revustop..) Po Fundazole sa to myslím zastavilo, ale nie som si istý, či vyliečilo.. Vyhodiť všetky gymná sa mi nechce, tak bojujem. V labáku vypestovali akurát bac. subtilis z toho Serenade, nedali mi žiadnu relevantnú odpoveď. Na tomto fóre je dosť skúsených a múdrych ľudí, tak snáď niekto poradí. Zaujíma ma hlavne, či má niekto takúto skúsenosť.. na webe občas vidím, že sa ludia chvália gymnami, ktoré sú takto postihnuté, dokonca sa ponúkajú aj na predaj a nikto to nerieši.. pritom je to vážna vec, ktorá minimálne esteticky znehodnocuje zbierku a často je likvidačná. Pohlad na tie choré rastliny je smutný. Vopred ďakujem za vaše názory.