Výytava KK Plzeň se koná 8-12.6.2024 v Plzni na prostranství U Zvonu Pozvánka ZDE

Dne 10. května 2024 byl zveřejněn nový Zpravodaj Klubu kaktusářů Plzeň 3/2024

   
Vítejte, host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne
Vše o množení kaktusů a sukulentů.

Téma:

Re: Výsev v přímém přenosu aneb jak to teda vlastně všechno je ? 28. led 2011 10:24 #420

  • Filip Jelínek
  • Avatar uživatele Filip Jelínek
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
  • Příspěvky: 2726
  • Obdržená poděkování 5473
Už sem to jednou psal do vlákna o plísni myší kožíšek, ale protože si myslím, že tohle je přesně ten samej případ tak se budu citovat :woohoo:

-> Jednou sem dělal víc výsevů a pro poslední dávku jsem použil jako organickou složku substrát co sem měl doma koupenej, myslim, že to bylo něco jako běčko substrát.
Problém byl v tom, že zřejmě byl totál promořenej, pač přes důkladný provaření se téměř vzápětí pokryl celkem souvislou vrstvou šedobílýho kožíšku. Všechny výsevy vedle co byly starej substrát byly ok. Vzhledem k tomu, že sem to neměl jen v jedný misce, ale ve vícero a přesně to zamoření kopírovalo použitej substrát, tak bylo nabílední, že za to nemůžou ani semena, ani okolí.
Od tý doby si nejsem úplně jistý tím propařením. Možná to je blbost a někdo mě z toho vyvede, ale fakt si to nedokážu jinak vysvětlit.

- konec citace
Jen tak na okraj ještě dodám, že krom sědobílýho kožíšku se tam objevily i podobný šedozelený elementy a dokonce i takový jakoby žlutozelený hnusy později, takže to musel bejt fakt humus.

Je otázka co zvolit jako organickou složku pokud člověk chce mít jistotu, že to nebude vykazovat tyhle obtíže. Prakticky mi z toho ale vyplývá, že možná elegantní řešení je metodický :arrow: Před hlavním výsevem substrát, krerý se chystám použít testnout na oddělené dávce aby se ověřilo jeho chování - je vidět, že když tam něco je, tak to do dvou-tří týdnů vyleze. Optimální je to udělat v dostatečným předstihu a ověřenou organickou složku uschovat pro následné použití.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Re: Výsev v přímém přenosu aneb jak to teda vlastně všechno je ? 28. led 2011 09:42 #419

  • Dušan
  • Offline
  • Expert
  • Expert
  • Příspěvky: 308
  • Obdržená poděkování 190
Jo, Miroslav má pravdu, vypadá to na promořený substrát. Asi zkompostovali shnilý jabka :cheer: Snad se to nepustí do semenáčků, když budou zdravé. Myslím si, že potravinové plísně jdou hlavně po mrtvé hmotě, která se už tak jako tak rozkládá (třeba to hnijící ovoce). Možná to opatrně vybrat a poprášit Euparenem, ten by měl na Penicillium fungovat.

A rozhodně změnit dodavatele substrátu, pokud si seš jistý, že se ti kontaminace nedostala do substrátu vlastním přičiněním, třeba skladováním ve sklepě s jabkama nebo s jinýma shnilýma potravinama.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Re: Výsev v přímém přenosu aneb jak to teda vlastně všechno je ? 28. led 2011 08:35 #418

  • varček
  • Offline
  • VIP EXPERT
  • VIP EXPERT
  • Příspěvky: 602
  • Obdržená poděkování 3135
Mám také tušenie, že ten substrát Béčko si kúpil nejakú nešťastnú šaržu, pripadá mi to akoby nebol dostatočne sfermentovaný.
Alebo to je "šdandardná kvalita"? Ak je to tak už by som ho viackrát neskúšal.
Miroslav Varček hľadač krásy

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Re: Výsev v přímém přenosu aneb jak to teda vlastně všechno je ? 27. led 2011 22:16 #409

  • jmusil
  • Avatar uživatele jmusil Autor tématu
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
  • Příspěvky: 2021
  • Obdržená poděkování 2598
Koukám, že jste pozornější než jsem já :unsure: .
Bohužel jsem od neděle na cestách tak jsem to v reálu nestihl zkouknout jak to vypadá zde je alespoň výřez detailu z obrázku ,esli budete moudřejší.
Každopádně to je na substrátu a ne na semenáčkách nebo semenech


By jmusil at 2011-01-27

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Re: Výsev v přímém přenosu aneb jak to teda vlastně všechno je ? 27. led 2011 21:08 #408

  • Dušan
  • Offline
  • Expert
  • Expert
  • Příspěvky: 308
  • Obdržená poděkování 190
V plísních se nevyznám, ale tohle vypadá jako nějaké Penicillium, dělá takové ty sametově chlupaté kožíšky na potravinách, třeba šedé a zelené. Infekce je možná po cestě, špatně vymytá miska, nebo semínka z ledničky, atd. Možná i z hlíny, promořený substrát z kompostu od zbytků jídla, nebo tak něco. Tyhle plísně jdou jen na organiku, v čistě minerálním substrátu by růst neměly.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Re: Výsev v přímém přenosu aneb jak to teda vlastně všechno je ? 27. led 2011 15:05 #407

  • Mamlas
  • Avatar uživatele Mamlas
  • Offline
  • SUPER SPECIALISTA
  • SUPER SPECIALISTA
  • Příspěvky: 2670
  • Obdržená poděkování 10451
Díky, já si to myslím taky, protože hned po výsevu to tam nebylo. Bylo by zajímavé zjistit, zda je to ta, co žere semenáčky.
e-mail kurka62zavinacteckacz

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Re: Výsev v přímém přenosu aneb jak to teda vlastně všechno je ? 27. led 2011 09:58 #401

  • varček
  • Offline
  • VIP EXPERT
  • VIP EXPERT
  • Příspěvky: 602
  • Obdržená poděkování 3135
Ja si myslím, že ten zelený fujtajbl ako to mamlas nazval medzi astrophytami je pleseň.
Miroslav Varček hľadač krásy
Poděkovali: Štefan

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Re: Výsev v přímém přenosu aneb jak to teda vlastně všechno je ? 27. led 2011 09:19 #399

  • škodlivec
  • Offline
  • Nováček
  • Nováček
  • Příspěvky: 4
  • Obdržená poděkování 0
Ahoj, mám malý kultivátorek (2x20 W) a vloni po 20 letech !:) a znovu jsem vysel jsem do něj semena Ariáků od Sláka Bendy. Pokud to bylo v krabičkách od nanukáčů všechno bylo fajn a dva roky po sobě to klíčlo zhruba stejně. Po přepikírování vloni do substáru 1/3 Soběslav B jsem to všechno zavraždil - blbá úvaha tmavý povrch si víc ohřává než antuka a písek do které byl proveden výsev.:ohmy: Tak jsem to letos zkusil znovu, nasadil teploměr - výbornej o Vietnamců - pěkněj kup dva :) :) a měřím teplotu. Přepikíroval jsem do staré dobré písku a antuky 1:1 schrabané z tenisových kurtů - viz návod - Pěstování kaktusů - ne to je sranda, tato byla koupena u Heřtuse ve Spálené Lhotě a musím říci, že po třech měsících od pikírování je to všechno o.k. Dedukce - antuka stejně jako betonové střechy pokryté pálenými tvarovkami dobře vede teplo. A teď ty teploty nejvíc 30 měřeno u semenáčků a v místnosti 25 stupňů. Nejméně 20 a 20 t.j přes výkend kdy se moc netopí a kultivátor nesvítí.Vzdálenost trubice od semenáčků 8 cm - chtělo by to asi víc 10-15. Zatím fajn. Pozn. všechny ariáky jsou z naleziště - Lobzy- krásný skleník Slávka B.Poznámka na závěr - před lety byla na schůzi přednáška na téma výsev o Petra Kutáka. Nasadil jsem na dva roky B-Soběslav a i po přepaření byla kombinace - velká semena Astrofyt, velké šlupky vražedná a to i bez kultivátoru. PS: kdo má ten zdroj na antuku napište mi - blíží se penze a začnu znovu vysévat. :evil:

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Re: Výsev v přímém přenosu aneb jak to teda vlastně všechno je ? 26. led 2011 11:24 #374

  • jmusil
  • Avatar uživatele jmusil Autor tématu
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
  • Příspěvky: 2021
  • Obdržená poděkování 2598
No upřímně přesnou teplotu jsem nikdy neměřil.
Dříve jsem měl tohle monstrum , kde jsem měl vyzkoušeno , že při zapnutí 1 patra nebyl problém, když jsem zapnul 2 už to bylo na klíčení znát, ale kytky rostly .
Na druhou stranu jsem byl spíše méně spokojenej s výsevem pod malou zářivku 2x20W.
Z hlediska přehřívání já bych viděl možná spíš problém s velikostí uzavřeného prostoru . Zadní část kultivátoru ( ke zdi) mám otevřenou) . Zkusím tam hodit teploměr, ať víme o jakejch teplotách vlastně mluvíme, ale až v pátek , jedu za chvíli na služebku . Každopádně kolísání teplot určitě je, ale neklesne u mě pod 20°C.


Přílohy:

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Naposledy změněno: od jmusil.

Re: Výsev v přímém přenosu aneb jak to teda vlastně všechno je ? 26. led 2011 11:13 #373

  • ILPAZK
  • Avatar uživatele ILPAZK
  • Offline
  • VIP EXPERT
  • VIP EXPERT
  • Příspěvky: 924
  • Obdržená poděkování 493
Nepřehřívají se semínka? Mám jednu zářivku 20W teple bílá na 12 hod/den s příslušenstvím mimo kultivátor. Kultivátor na zimovišti, izolace 3 cm polystyrén, teplota v okolí asi +5°C. Topení je při svícení vypnuté a přesto teplo od zářivky vyhřeje kultivátor cca na 29°C! Mám pořád strach, že to uvařím, ale nevím, jak to víc ochladit. V noci držím +16°C na radu kolegy - kolísání teplot.
Pavel

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Vygenerováno za 0.140 sekund
Powered by Kunena fórum
   
Copyright © 2024 Klub kaktusářů Plzeň. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.