Dne 13. března 2026 byl zveřejněn nový Zpravodaj Klubu kaktusářů Plzeň 2/2026

Vítejte, host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne
Vše o kaktusech - pěstování, systematika, množení, aranžování a v neposlední řadě obdivování.
  • Strana:
  • 1

Téma:

Živý plot z kaktusů ? 19. bře 2026 16:02 #78923

• Vilem_Krejci
  • Avatar uživatele Vilem_Krejci Autor tématu
  • Nováček
  • Nováček
  • Obdržená poděkování 44
No s vandalismem měla problémy i máma. Odpoledne zaryla do záhonku 3 hyacinty (každý jiné barvy) a ráno už tam nebyly :-D . Proto bych právě ty Opuntia :-D - to si jen tak někdo utrhnout nedovolí a když, tak - díky glochidám - jen jednou :-D . A veřejný prostor bych asi zatím neřešil - když vidím, co si tu někteří mladí dovolují (prostor neprostor - řekl bych, že např. parkování e-koloběžek ve společných prostorách domu je daleko nebezpečnější a není na to páka) ... Samozřejmě bych to neosázel hned zpočátku naplno, prvně bych zkusil jen tak u okraje, jak by se tomu dařilo - a rovněž je mi jasné, že první Ukrajinec se strunovkou mi to zdevastuje, takže alespoň ze strany přilehlého trávníku by byla nutná ochrana balvany ... Ale příští měsíc zřejmě skončím na 11 měsíců na pracáku, tak bych se alespoň měl čím bavit ... Měl bych takový záměr osázet to dokola nějakým tím nízkým (70 - 100 cm) plotem a dovnitř dát něco hezčího a oku lahodícího - skalky - samozřejmě zase se zimovzdornými kaktusy ...

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Naposledy změněno: od Vilem_Krejci.

Živý plot z kaktusů ? 19. bře 2026 08:50 #78922

• Host
  • Pokročilý
  • Pokročilý
  • Obdržená poděkování 1858
Obávám se, že i když  zní záslužně,  není to nejlepší nápad.
Což o to, zimovzdorné druhy jsou a kytky by, po přípravě vhodného podloží rostly, (pokud pomineme různé Echinocereusy, Escobarie a pod., které jsou asi v tomto případě nevhodné, zůstává asi jen Opuntia), ale jsou tu i jíné aspekty : 
Poměrně pádný důvod je, že se jedná o veřejný prostor, kde se pohybují např. děti. Kdo přišel do styku s opunciemi ví, že valná většina obsahuje trny. Od glochid s drobnými štětinatými trníky, kterých se po dotyku lze jen velmi obtížně zbavit, až po silné trny, které už mohou způsobit opravdové zranění. Vzrůstné druhy a téměř úplně zimovzdorné Austrocylindroopuntia jsou už vyloženě nebezpečné, kdy trny s háčky skoro nejde odstranit.
Opuntia se u nás vysazuje na skalky, které jsou k tomu přizpůsobené (kameny, štěrk) a mají na nich malou konkurenci jiných rostlin (tráva, plevel). Pokud byste je zasadíl do záhonu a nenainstaloval fólii, která by bránila prorůstání plevele, budete záhon velmi obtížně udržovat.
I když se nejedná o velkou plochu náklady na finance a práci by také nebyly zanedbatelné ( rostlinný materíál, substrát, štěrk, folie ....)
Posledním důvodem bych uvedl vandalismus. Co se nedá ukrást a zpeněžit aspoň se zničí.
Ale nechci aby to vyznělo negativně a je pěkné, že někdo o něčem takovém vůbec uvažuje  .
Poděkovali: Štefan

Naposledy změněno: od Host.

Živý plot z kaktusů ? 19. bře 2026 06:55 #78921

• Vilem_Krejci
  • Avatar uživatele Vilem_Krejci Autor tématu
  • Nováček
  • Nováček
  • Obdržená poděkování 44
Zdravím, přátelé! 

Napadla mě taková kacířská myšlenka. Po mámě mi ve vedlejším paneláku v přízemí zbyla garsonka a pod okny je takový ten trávníček (cca 4 x 4 metry), o který se teď nikdo nestará (když byla máma naživu, bylo to tam samý květ a lidi se tam zastavovali a očumovali). Vzhledem ke stálému oteplování (dlouhodobější souvislou sněhovou pokrývku tu pamatuju někdy v letech 2000  - 2010) mě tak napadlo, že bych po obvodu toho trávníčku pro začátek mohl udělat plot ze zimovzdorných kaktusů …

Blbost - což ? A pokud ne - byl by mi někdo schopen poradit nějaký rychle rostoucí a zimovzdorný kaktus zhruba do výšky 70 - 100 cm (zřejmě něco z podčeledi Opuntioideae ?), prostřednictvím kterého by se to dalo realizovat a se kterým máte zkušenost ? Lokalita je orientovaná skoro přesně na jih, letní teploty tam mohou dosáhnout i 35°C, v zimě je tu obvykle kolem nuly, velmi vyjímečně kolem -5°C. Shora částečně stíněno podlahou lodžije v prvním patře ...

Díky

Naposledy změněno: od Vilem_Krejci.
  • Strana:
  • 1
Vygenerováno za 0.118 sekund