petr babula napsal: Pořídil jsem si minizahrádku konofyt, titanopsisů a dalších
Mám je zatím pod zářivkami, vše letní dám přezimovat, ale konofyta plánuju nechat pod zářivkami. Teplota v místnosti kolísá mezi 15 a 20°C. Poradíte mi, prosím, jak na ně, abych byl úspěšný? Moc děkuji
)
Pěstování konofyt (Terry Smale) -
conophytum.com/Cultivation.aspx
Výborná je knížka vydaná DKG pro členy - Mittagsblumen, Eiskraut und andere Mesembs (
www.dkg.eu/cs/index.pl?navid=1303
)
Já zalévám pravidelněji od srpna při ochlazení, když vidím, že na vodu reagují napitím. Přestávám ke konci listopadu. Pak jen velmi, velmi zřídka. V tu dobu mají jen asi 5-10 °C. Znovu začínám se zálivkou koncem února, začátkem března a zalévám do dubna. Když se začne oteplovat, se zálivkou přestanu. Trochu vody dostanou většinou už v červenci, ale jen při chladnějším počasí a jen trochu. Různě druhy reagují přes léto na vodu různě. Některé už se v tom červenci napijí a začnou vylézat ze starých slupek. Některé takto reagují až v srpnu. Když se takto nastartuje většina, zalévám pak častěji. Od jara do podzimu jsou ve venkovním stolu. Odpoledne po druhé hodině tam mají stín od sousedových stromů a svítí jim tam zase až podvečerní slunce. Nechávám je tam tak do ranních -1 stupně. Pak jdou do skleníku, kde můžu i přitopit. Tam už je slunce celý den. Od cca konce listopadu jsou na proskleném schodišti. Jde tam odpolední slunce. Teplota 5-10, zálivka sporadická. Dokvétající druhy nosím na jižní okno do ložnice. Kde při 18-22 °C dokvetou.
Tahám je semtam. Až jich bude víc, budu asi muset vyřešit nějaké stálé místo.