Dne 7. dubna 2025 byl zveřejněn nový Zpravodaj Klubu kaktusářů Plzeň 1/2025

Vítejte, host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne
Vše o kaktusech - pěstování, systematika, množení, aranžování a v neposlední řadě obdivování.

Téma:

Lobivia, okruh ferox/longispina 05. úno 2011 21:19 #684

• Jirka Konstantinovič
  • Autor tématu
  • Moderátor
  • Moderátor
  • relaxační pěstitel kaktusů a sukulentů
  • Obdržená poděkování 228
U příležitosti dnešního 2 výročí rozražení chladiče Chevroletu Zafira u Potrero de la Puna v provincii Jujuy jsem se rozhodl ukázat pár fotek mých oblíbených kytek. Rozměr krytky objektivu je 58 mm, takže si snadno můžete doměřit délku trnů.

Lokalita u Santa Rosa de Tastil, Salta. Zde se Milanovi málem podařilo šlápnout přímo na chřestýše.

Tato fotka je z místa asi 2 kilometry pod Santa Rosa de Tastil, lezeme tam kvůli einsteinkám a echeveriím.

Takto to roste asi 2,5 kilometru pod Las Cuevas, Salta:

Opustili jsme Quebrada del Torro a 20 kilometrů severně od San Antonio de los Cobres přímo u cesty je taová nápadná skalka. Na ní rostou dost dobré kytičky:

Když pojedete dál, dostanete se až k Salinas Grandes (stále Salta) a tam na takovém podlouhlém nízkém hřbítku rostou taktéž. Na Google Earth se to místo jmenuje Cangrejillos.

Moje nejoblíbenější lokalita leží u Potrera, Jujuy. Posuďte sami, to je zkrátka něco úplně jiného. Kousek za touto lokalitou se ze mne stal odborník na odstrojování předku Chevroletu Zafira, jenž má chladič proklatě nízko.

Toto je z lokality "Oreocereusový les" u Suripugio, Jujuy. Těchto kytek tam není na rozdíl od Oreocereusů moc, ale i to málo stačí, aby se to sprasilo mezi sebou a vzniknul z toho mezirodový kříženec Oreobivia. Ale o tom někdy jindy.

3 kilometry jižně od Tafna, Jujuy rostou a kvetou taktéž zajímavé kytky. Je otázka, zda to vůbec patří do tohoto okruhu, to ukáže čas.

Na kopci přímo nad Tafna rostou zase maličko jiné:

K Toqueru se sice jezdí na Yavie, ale roste tam toho podstatně více.

Santa Catalina, Jujuy. Téměř všude vykozeno, ale přece jen tam místy něco zbylo.

Na konci světa (v rámci Argentiny), v tom nejsevernějším cípu Argentiny kousek od bolivijských hranic, 14 kilometrů SZ od Santa Catalina, Jujuy:

Poděkovali: jmusil, libryb, Rozkošné Kaktusy

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Vygenerováno za 0.127 sekund