Informace KK Plzeň

Informace KK Plzeň

Nezobrazuje se obsah správně? Klikněte zde pro zobrazení online ‍‍

Vážení přátelé, 

v posledních několika letech se neustále zvyšuje tlak na pěstitele a chovatele s cílem omezit či zabránit pěstování a chování řady druhů.
Zatím se jednalo vždy o tzv negativní seznamy, kde byly vyjmenovány druhy ohrožené či nebezpečné, jejichž pěstování či chování v soukromých rukách je potřebné nějakým způsobem regulovat  
Ochrana ohrožených druhů je naprosto na místě, způsob, kterým se dělá je ale věci jiná. 
To, že nelze legálně rozmnožovat a šířit druhy, které jsou v přírodě často na pokraji vyhynutí je věc, kterou rozum nebere. 
Bohužel myšlenka, že rozmnožením druhu ve sbírkách a jejich uvedením na trh poklesne tlak na rabování rostlin v přírodě je pro úřady naprosto nepřijatelná.
A že kaktusáři v Čechách by toho dokázali hodně. 

Místo toho se vymýšlí stále nové a nové způsoby, jak odradit pěstitele a chovatele či dokonce zlikvidovat pěstitelství a chovatelství jako takové zejména v podání specializovaných skupin. Přitom právě tyto skupiny mají nejvyšší přidanou hodnotu a mohou doplňovat mezery tam, kde oficiální instituce jako botanické a zoologické zahrady nestačí. 

Bohužel další takovou aktivitou namířenou proti chovatelům jsou tzv pozitivní seznamy. Pod záštitou EU začínají vznikat na státní úrovni seznamy živočichů, které je pouze povoleno chovat. V praxi to znamená, že např u savců budete moci chovat pouze vedle hospodářských zvířat už jen křečíka, myš a potkana, ale třeba ne osmáka, křečka, morče atd. . Seznamy se liší stát od státu, takže třeba v Belgii můžete chovat navíc klokana, ale k čemu to je? Jakýkoliv ochranářský potenciál v chovatelství týkající se ohoržených druhů tímto nadobro zmizí. 
Není třeba zdůrazňovat, že jak pěstitelství, tak chovatelství má v ČR obrovskou tradici a že díky erudici našich lidí je zde i značný společenský-ekonomický přínos. Bohužel v době, kdy každá podobná  zájmová organizace bojuje o to udržet zájem o přírodu a chovatelství mezi mladými lidmi, jakákoliv takováto další restrikce jen zhoršuje situaci a v některých oborech by byla naprosto likvidační. 

Možná si kladete otázku, proč vám toto všechno sdělujeme v rámci KKP.
Těch nesmyslných restrikcí a zákazů je mnoho a budou zde další snahy o jejich prosazování nejen mezi chovateli, ale i pěstiteli.
Nelze si nevzpomenout na ne tak dávno prováděné úkony z úřadu pro ochranu přírody, kde byla snaha zabavovat rostliny z našich sbírek, které byly na seznamech CITES a třeba jen vzdáleně připomínaly importy. Díky intenzivnímu úsilí SČSPKS se nakonec podařilo prosadit do Zahrádkářského zákona taková ustanovení, že na rostliny ve sbírkách se nahlíží jako na kulturní a není možné nikoho perzekuovat ze jejich držení či rozmnožování, byť jsou na seznamu CITES 1. 

A jen společným úsilím všech zájmových organizací je možné prosadit i odmítnutí těchto tzv.pozitivních seznamů.    
V sobotu v rámci Kolokvia v proběhne podpisová petiční akce proti tzv. pozitivním seznamům v ČR adresovaná parlamentu ČR. 
Prosím zvažte, zda můžete i vy podpořit svým podpisem tuto petici a pomoci zabránit praktické likvidaci chovatelství v Čechách. 

V příloze naleznete celé znění petice. 
Děkuji
Jiří Musil