Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatuj si mě
Vše o množení kaktusů a sukulentů.

Téma: Sterilizace substrátů

Sterilizace substrátů 12. led 2019 13:49 #62270

  • Radomil
  • Avatar uživatele Radomil
  • ONLINE
  • Aktivní přispěvatel
  • Příspěvky: 113
  • Obdržená poděkování 41
Sterilizace substrátů:

Suchým vduchem při 150 °C. Tento postup se hodí především pro minerální substráty, které jsou předem vysušeny.

Osvědčený postup doma v troubě. Na pečící plech se položí pečící papír a z alobalu (hliníkové folie) se vytvoří obaly do kterých se uzavře substrát.

Vloží se do vyhřáté nebo studené trouby. Nejdříve se steriluje při 180°C asi 20 minut a potom na 150°C asi 40 minut celkově tedy hodinu. Pokud sterilujeme víc jak 1 kg substrátu prodlužujeme s každým dalším 0,5 kg o 20 minut. Maximalní množství cca 5kg a 3 hodiny.

Tedy peče se jako vánočka: zapéká při 180°C a dopéká při 150 °C doba pečení je však delší. Nejlepší je použít starý plech, který už neslouží v kuchyní. U plechu z kuchyně je pečící papír nezbytný jinak se do zpolymerovaného omastku na povrchu plechu zapeče písek. (Moje plnění popelnic).

Postup se hodí pro písek, minerální drť, suchá cihelná drť a podobné. Nehodí se pro minerální substráty které dehydratují a při zpětné hydrataci se uvolňuje teplo. Příště sterilace ve vodní páře.
Poslední úprava: 12. led 2019 20:02 napsal Radomil.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Poděkovali: zabzakus, plinha, nosferatu

Sterilizace substrátů 12. led 2019 17:41 #62275

  • Radomil
  • Avatar uživatele Radomil
  • ONLINE
  • Aktivní přispěvatel
  • Příspěvky: 113
  • Obdržená poděkování 41
Sterilizace vlhkých substrátů nebo též sterilace v páře. Je vhodný především pro sustráty s vysokým podílem organické hmoty.

Já to rozdělím na dvě skupiny podle pH, kyselé substráty a nekyselé substráty, Dělící čára je na pH 4,5 Kyselé substráty stačí sterilovat při teplotě do 85°C Tedy stejným způsobem jako se vaří kompot ve sklenici. U nekyselého sustrátu je postup stejný, jen se použije tlakový hrnec.

Namíchaný substrát se lehce zvlhčí naplní do zavařovacích sklenic, uzavře víkem a utáhne. Za kyselý substrát považuji rašelinu, za nekyselý její směsi a další organický substráty. Na dno hrnce se vloží stará utěrka, postaví na vařič, vloží sklenice se substrátem. Sklenice se zaplaví v hrci do poloviny a přiklopí poklicí. Doba varu přibližně jednu hodinu.

Pro nekyselé substráty se použije tlakový hrnec a pokud se tam nevejdou velké sklenice od okurek použijí se menší od zavařeniny. Hladina vody v tlakovém hrnci je určena maximalní a minimální značkou. Vaři se taky jednu hodinu. Upozornění: Sklenice se po vložení do hrnce povolí a pod víčko se dá drátek proti přisátí a hrnec po skončení sterilizace se otvírá až po samovolném zchladnutí. Při rychlém zchlazovaní začne obsah ve sklenicích vařit a přemístí se ze sklenic do hrce. Sklenice se zavírají až po otevření tlakového hrnce.

Pro substrát podle Fleischera je výhodné sterilizovat zvlášť anorganickou část v troubě a rašelinu ve sklenici, pokud organizer výsevu je z měkkého plastu a teploty by nevydržel. Radek
Poslední úprava: 12. led 2019 20:01 napsal Radomil.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Poděkovali: zabzakus, plinha, nosferatu

Sterilizace substrátů 13. led 2019 11:08 #62281

  • Radomil
  • Avatar uživatele Radomil
  • ONLINE
  • Aktivní přispěvatel
  • Příspěvky: 113
  • Obdržená poděkování 41
Samozřejmně vyvstává otázka jak sterilizovat nekyselý organický substrát, když je zákaz použití tlakového hrnce. Stačí použít technologii našich babiček, kdy masové konzervy se opakovaně vařily při 100 °C. Radek
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Poděkovali: nosferatu

Sterilizace substrátů 14. led 2019 00:44 #62309

  • Radomil
  • Avatar uživatele Radomil
  • ONLINE
  • Aktivní přispěvatel
  • Příspěvky: 113
  • Obdržená poděkování 41
Mikrovlná sterilizace pro suché minerální substráty se nehodí, protože každá hornina se chová jinak a po namočení pára trhá skálu a mikrovlka se mění v bitevní pole. Čistit po sterilizaci mikrovlku je blbost, když sterilizaci lze efektivně udělat jinak. Radek
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Sterilizace substrátů 14. led 2019 20:10 #62334

  • Filip Jelínek
  • Avatar uživatele Filip Jelínek
  • ONLINE
  • Administrator
  • Příspěvky: 2701
  • Obdržená poděkování 5170
Klíčovým prvkem sterilizace substrátů je míra nasranosti rodiny a jmenovitě manželky nad mírou vygenerovaného puchu a tady trouba jasně vede, protože tam je přizabití téměř jisté.
Z tohoto klíčového aspektu vychází nejlíp mikrovlnka. B)
Poslední úprava: 14. led 2019 20:11 napsal Filip Jelínek.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Poděkovali: varček, Navy, Štefan, čudla

Sterilizace substrátů 14. led 2019 20:43 #62335

  • varček
  • Avatar uživatele varček
  • OFFLINE
  • Velmi aktivní přispěvatel
  • Příspěvky: 388
  • Obdržená poděkování 1191
Radomil napsal:
Samozřejmně vyvstává otázka jak sterilizovat nekyselý organický substrát, když je zákaz použití tlakového hrnce. Stačí použít technologii našich babiček, kdy masové konzervy se opakovaně vařily při 100 °C. Radek
Opakovane sa robí sterilizácia pri 100°C z toho dôvodu, že pri prvej sterilizácii sú zlikvidované patogény a časť ich spórov.Na druhý ďeň pri druhej sterilizácii je zlikvidovaná časť spórov a časť prežije.Na tretí deň pri tretej sterilizácii sú zlikvidované posledné preživšie spóry.To som čítal v nejakej múdrej biológii, že to je laboratórna metóda.Jedna klasická sterilizácia pri 100°C iba odstráni preživším spórom konkurenciu. Ale možno, že v mikrovlnke stačí jediná sterilizácia, lebo tie mikrovlny zabíjajú všetko živé v substráte. V tlakovom hrnci tiež asi stačí jediná sterilizácia keď tam je 120°C.
Alebo ešte je dobré nesterilizovať vôbec.To tiež pri nejakom režime funguje.
Miroslav Varček hľadač krásy
Poslední úprava: 14. led 2019 20:47 napsal varček.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Sterilizace substrátů 14. led 2019 21:39 #62336

  • Radomil
  • Avatar uživatele Radomil
  • ONLINE
  • Aktivní přispěvatel
  • Příspěvky: 113
  • Obdržená poděkování 41
Filip Jelínek napsal:
Klíčovým prvkem sterilizace substrátů je míra nasranosti rodiny a jmenovitě manželky nad mírou vygenerovaného puchu B)

To je důvod proč mám svůj plech na sterilizaci písku a cihelné drtě. Antuku nepoužívám to je prach na tenisový kurt. Rašelina takle sterilizovat nejde vždycky začne smrdět po dechtu. A na vodě si pak klidně plave!!!.......... dlouho!!! Přitom v literatuře se uvádí kolik vody pojme. (Moje popelnice) Tak Fleischer substrát řeším matematicky po částech a do zásoby. Radek
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Sterilizace substrátů 14. led 2019 23:13 #62337

  • Radomil
  • Avatar uživatele Radomil
  • ONLINE
  • Aktivní přispěvatel
  • Příspěvky: 113
  • Obdržená poděkování 41
varček napsal:
Radomil napsal:
Samozřejmně vyvstává otázka jak sterilizovat nekyselý organický substrát, když je zákaz použití tlakového hrnce. Stačí použít technologii našich babiček, kdy masové konzervy se opakovaně vařily při 100 °C. Radek
Opakovane sa robí sterilizácia pri 100°C z toho dôvodu, že pri prvej sterilizácii sú zlikvidované patogény a časť ich spórov.Na druhý ďeň pri druhej sterilizácii je zlikvidovaná časť spórov a časť prežije.Na tretí deň pri tretej sterilizácii sú zlikvidované posledné preživšie spóry.To som čítal v nejakej múdrej biológii, že to je laboratórna metóda.Jedna klasická sterilizácia pri 100°C iba odstráni preživším spórom konkurenciu. Ale možno, že v mikrovlnke stačí jediná sterilizácia, lebo tie mikrovlny zabíjajú všetko živé v substráte. V tlakovom hrnci tiež asi stačí jediná sterilizácia keď tam je 120°C.
Alebo ešte je dobré nesterilizovať vôbec.To tiež pri nejakom režime funguje.

Právě skutečnost že starý tlakový hrnec nemám a tak používám osvědčené metody z potravinařství. Kyselé konzervy jako jsou džemy, marmelády (teď se jmenují ovocné pomazánky), se vaří jen jednou a jsou údržné, protože jsou kyselé.

Nesterilovat kvalitní živou a mrtvou rašelinu znamená sledovat, kdo poroste rychleji? Mech nebo kaktus. Rašeliník umí růst a musíš pikírovat. Radek
Poslední úprava: 14. led 2019 23:46 napsal Radomil.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Sterilizace substrátů 15. led 2019 21:01 #62346

  • Radomil
  • Avatar uživatele Radomil
  • ONLINE
  • Aktivní přispěvatel
  • Příspěvky: 113
  • Obdržená poděkování 41
Rašelina v mikrovlnce sterilizovat jde. Musí se rovnoměrně zvlhčit a potom raději na menší výkon až do dosažení teploty 90 °C Pak nechat vychladnout a na plný výkon polovinu času a trochu navíc. Radek
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Sterilizace substrátů 15. led 2019 22:43 #62348

  • Filip Jelínek
  • Avatar uživatele Filip Jelínek
  • ONLINE
  • Administrator
  • Příspěvky: 2701
  • Obdržená poděkování 5170
No, já preferuju to, že sterilizuju pouze organickou složku, anorganickou dávám do výsevu ve formě perlitu a zeolitu a písku a tam fakt neni co sterilizovat. Dělal bych to komplet pouze a jen u výsevu prachových semen a to víckrát, pač sichr je sichr a neseju toho v téhle sortě nijak obří množství.

Tu organiku, ať je to cokoli sterilizuju vždy mokrou. Pokud jsem to v minulosti vypek nasucho, tak to byl dycky prů....švih.
Dělám to v mikrovlnce a dám tam trojku na plnej céres a jede to patnáct minut každej cyklus.

Dělám to potají v noci a pak dlooooouuuuho větrám... :lol:

.


A pak mi Saša říká ráno ... "Filipe, tady se něco pálí, cítíš to?" ..... "Cože?" .... "Ty jo nic necejtim, možná je to z venku...!!"
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Poděkovali: zabzakus, nosferatu

Sterilizace substrátů 16. led 2019 00:40 #62352

  • Radomil
  • Avatar uživatele Radomil
  • ONLINE
  • Aktivní přispěvatel
  • Příspěvky: 113
  • Obdržená poděkování 41
Rašelina moc nesmrdí a nad sporákem je digestoř, Kvalitní zařízení na trojku trochu hlučné. Dej mikrovlku pod digestoř a smrad bude u sousedů. Radek
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Vygenerováno za 0.167 sekund
Powered by Kunena fórum
   
Copyright © 2019 Klub kaktusářů Plzeň. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.